Tizenhárom produkciót mutatnak be a csíkszeredai Lurkó Fesztiválon

Barabás Hajnal 2017. május 20., 13:16

Változatos kínálattal várja az óvodásokat, kisiskolásokat, kamaszokat az V. Lurkó Fesztivál május 22. és 28. között Csíkszeredában. Az egyhetes rendezvénysorozaton tizenhárom produkciót tekinthet meg a közönség.

Fotó: Gecse Noémi

Hétfőn kezdődik Csíkszeredában az ötödik alkalommal rendezendő Lurkó Fesztivál, a gyermek- és ifjúsági előadásokat felvonultató színházi találkozó.

A Csíki Játékszín és Korvina Egyesület által szervezett egyhetes rendezvénysorozaton tíz vendégtársulat, valamint a házigazda előadásában tizenhárom produkciót tekinthet meg a közönség. Budaházi Attila dramaturg, a fesztivál szervezője elmondta,

az volt a fő szándékuk, hogy a különböző korosztá­lyok számára megfelelő előadással készüljenek.

A szervező értékelése szerint egyre színvonalasabb produkciókkal lépnek majd színpadra a társulatok az idei fesztiválon. Az előadások nagy részét a Hunyadi János Kamarateremben mutatják be. Parászka Miklós, a Csíki Játékszín igazgatója elmondta, számára élmény az, hogy a Lurkó Fesztivál öt év után már fontos helyet foglal el a szakmai köztudatban, a város színházkedvelő közönségének, valamint a legifjabbak tudatában is, akikről ez a színháztalálkozó szól.

Ennek a fesztiválnak az a célja, hogy megszólítsa azokat, akik koruknál fogva a színházzal való találkozás kezdő fázisában vannak”

– részletezte a színházigazgató.

A fesztiválon elsőként a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor előadásában mutatják be a Néma cipő története című produkciót, majd délután 17 órától a Hargita Megyei Kulturális Központ pincetermében szakmai beszélgetés lesz a gyermekszínház látványvilágáról.

Az egyhetes programban szerepel Csipike, Vitéz László és Vas Juliska, A rest legényről, Vakság, Árgyélus királyfi, Soha senkinek, A négyszögletű kerek erdő, Leánder és Lenszirom, Hanyistók, avagy a grófkisasszony és a lápi szörny története, Vakság, Gomolyka és Huncitusz varázsló, A fehér király, Gőgös Gúnár Gedeon – Libabál című előadások. A pontos program megtekinthető a fesztivál vagy a játékszín honlapján, a www.lurkofesztival.ro, illetve a www.csikijatekszin.ro oldalakon.