Johannis kihirdette a kórházi anyanyelvhasználatról szóló törvényt

MTI , Krónika 2017. május 19., 18:52

Kihirdette Klaus Johannis államfő pénteken azt a törvénymódosítást, amely a kisebbségek anyanyelvét ismerő személyzet alkalmazására kötelezi a kórházakat és szociális egészségügyi intézményeket ott, ahol jelentős számú kisebbségi közösség él.

Az anyanyelhasználatról szóló törvény 2018. január elsején lép hatályba Fotó: Baricz Tamás Imola

A módosítást áprilisban ellenszavazat nélkül fogadta el a bukaresti képviselőház, néhány nappal később azonban a jobbközép ellenzéki pártok alkotmányossági óvást emeltek ellene. Az alkotmánybíróság múlt héten megállapította, hogy az RMDSZ által kezdeményezett jogszabály nem sérti a román alaptörvényt.

{K1}

A törvény a romániai közegészségügyi ellátás „alapelvei" közé sorolja, hogy az egészségügyi intézmények a kisebbség nyelvét beszélő dolgozókat is alkalmazzanak azokon a településeken, ahol legalább ötezer lakos egy kisebbségi közösséghez tartozik, vagy ahol egy adott kisebbség a lakosság legalább húsz százalékát teszi ki.

A jogszabály az egészségügyi minisztérium hatáskörébe utalja, hogy kidolgozza az előírás alkalmazásának módszertanát, erre azonban nem szab meg határidőt.

A szociális intézményeknél az azokat fenntartó önkormányzatoknak kell gondoskodniuk a kisebbség nyelvét beszélő dolgozók alkalmazásáról, amennyiben a településen ötezres lélekszámot vagy húszszázalékos lakosságarányt meghaladó számban élnek egy kisebbséghez tartozó lakosok. A kórházi anyanyelvhasználatról szóló, pénteken kihirdetett törvény 2018. január elsején lép hatályba.

Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője szerint a továbbiakban a szakminisztériumok összehangolt munkájára van szükség annak érdekében, hogy kidolgozzák az alkalmazási normákat. A politikus pénteken Kolozsváron elmondta, az anyanyelvhasználat bővítését célzó törvény alkalmazási normáinak kidolgozásában a szakemberek mellett meg kell hallgatni a kisebbségi és civil szervezetek véleményét is.

„Romániában hiába vannak a kisebbségeknek törvénybe foglalt jogaik, ha azokat nem ültetik gyakorlatba. Bízom abban, hogy a szakminisztériumok felmérik ennek a törvénynek a fontosságát és megfelelő módon fogják alkalmazni előírásait. Törvény adta joga minden kisebbségnek, hogy a kórházi és szociális szolgáltatásokat nyújtó intézményekben anyanyelvén kapjon tájékoztatást és segítséget” – idézte Korodi Attilát az RMDSZ hírlevele.