Aggasztóan megnőtt a munkabalesetek száma Háromszéken

Hírösszefoglaló 2017. május 19., 13:04

Ellenőrzésbe kezd a Kovászna megyei területi munkaügyi felügyelőség azoknál a cégeknél, ahol az elmúlt öt évben munkabaleset történt.

Ördög Lajos főfelügyelő az Agerpres szerint arról tájékoztatott, hogy az ellenőrzések június és november között zajlanak azoknál a vállalatoknál, ahol halálos kimenetelű, vagy hosszú távú munkaképtelenséget okozó, illetve kollektív balesetek történtek.

A Kovászna megyei nyugdíjpénztár kimutatása szerint a tavalyi év során aggasztóan megnőtt a munkabalesetek száma:

34 eset történt, ebből kettő halálos kimenetelű volt, egy pedig az áldozat mozgásképtelenné válását eredményezte.

A nyugdíjpénztárnak 51 500 lej értékben kellett fedeznie tavaly a munkabalesetek miatt szükségessé váló orvosi ellátások költségeit, 4 176 lejbe kerültek a foglalkozási betegségek kezelései és 23 012 lejnyi kárpótlást kellett kifizetnie halálesetek miatt.

Az alkalmazottak munkahelyi balesetek miatt bekövetkező időszakos munkaképtelensége miatt 63 117 lejnyi kárpótlást fizetett ki tavaly a nyugdíjpénztár.

Ugyanakkor fedeznie kellett 28 rokkantnyugdíjat, valamint 30 örökösi nyugdíjat a munkabalesetek vagy foglalkozási betegségek miatt elhunytak után, összesen 332 527 lej értékben.

A legtöbb baleset az építkezések és a fakitermelés terén következett be, és a védőfelszerelések vagy -eszközök használatának mellőzése, hibás manőverezés vagy a dolgozók képzettségének hiánya okozta.