Nem számítanak ársokkra az autóbiztosítások piacán

Bálint Eszter 2017. május 19., 10:55

Nem várható sokkhatás a piacon, nem fog hirtelen nagyon megdrágulni a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb, RCA) – jelentette ki Bogdan Chiriţoiu, a Versenytanács elnöke csütörtökön, a tavaly bevezetett piaci szabályozás utolsó napján.

Nem várható sokkhatás a piacon, nem fog hirtelen nagyon megdrágulni a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb, RCA) – jelentette ki Bogdan Chirițoiu, a Versenytanács elnöke csütörtökön, a tavaly bevezetett piaci szabályozás utolsó napján. Chirițoiu emlékeztetett, a Pénzügyi Felügyelet tavaly megállapított néhány maximális díjszabást, de

az árak nem érték el a legmagasabb szintet, hanem lényegesen ez alatt maradtak.

Ugyanakkor az ASF intézkedéseket hozott a piaci szereplők megfelelőbb feltőkésítése érdekében, tehát előrelépés történt az alatt a hat hónap alatt, amíg érvényben volt az árak szabályozása. „Most megérkeztek a referenciaárak, és hamarosan megjelenik a Hivatalos Közlönyben az RCA-törvény. Szerintünk nem várható sokkhatás a piacon, és az elmúlt időszakban meghozott intézkedések hasznosnak bizonyulnak. Az ASF-fel együtt monitorozni fogjuk a piacot” – fogalmazott a Versenytanács elnöke.

Fél évvel ezelőtt a fuvarozók nyomásgyakorlására a kormány és a Pénzügyi Felügyelet (ASF) meghatározta a kötelező biztosítások maximális árát,

a díjszabások befagyasztása hat hónapig volt érvényben.

Úgy terveztek, ez a fél év elegendő arra, hogy a parlament elfogadja a kötelező biztosításokról szóló törvényt. Erre viszont szintén csak nyomásgyakorlásra került sor a héten.

{K2}

Az új jogszabály többek között arról rendelkezik, hogy a Pénzügyi Felügyelet félévente nem maximális, hanem referenciaárakat határoz meg. A törvény ugyan csütörtök estig nem jelent meg a Hivatalos Közlönyben, de a Pénzügyi Felügyelet már szerdán meghatározta ezeket az irányadó értékeket.

Egy 31-40 éves magánszemély esetében például, aki 1201-1400 köbcentiméteres hengerűrtartalmú személygépkocsit vezet, a referenciaár 506 lej, ami 17 százalékkal marad el a csütörtökig hatályos, 610 lejes plafonértéktől.

Egy cég esetében eközben az 1401-1600 köbcentiméteres autók biztosítási díjának irányadó értéke 957 lej a mostanig hatályos 992 lejes korlátozáshoz képest.

A jogi személyek által áruszállításra használt, 16 tonnásnál nagyobb járművek esetében a referenciaár 7314 lej, 3 százalékkal kevesebb a mostani ármaximumnál. Eközben a 40 személyesnél nagyobb személyszállító eszközök – legyenek azok magánszemély vagy cég tulajdonában – esetében az irányadó díjszabás 5616 lej, 15 százalékkal kevesebb az eddig 6600 lejes plafonértéknél.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításokra vonatkozó jogszabály értelmében a gépjármű-felelősségbiztosítási kötvényt egy és 12 hónap közötti időszakra lehet megkötni, a biztosítás ellenérté­két pedig egyszerre vagy részletekben is kifizetheti a biztosított. Az egyik elfogadott módosító indítvány ugyanakkor lehetővé teszi a biztosítottaknak, hogy az általuk kiválasztott szerviztől függetlenül megkapják a kártérítést.

{K1}

A gépjármű-biztosítási kötvény díjszabásába foglalt ügyintézési és értékesítési költségek nem haladhatják meg a végső ár 25 százalékát. A biztosítási díj meghatározásakor a biztosító az ügyfél által a legutóbbi 5 évben, a bebiztosított járművel elkövetett baleseteket veheti figyelembe. A szerződést ideiglenesen fel is lehet függeszteni, ha a hatályos jogszabályoknak megfelelően felfüggesztik annak közlekedési jogát, vagy nem közlekednek vele.