Íjászok veszik birtokba a marosvásárhelyi várat

Szász Cs. Emese 2017. május 19., 09:41

Hagyományos történelmi íjjal lőnek a marosvásárhelyi várban szombaton, a második alkalommal meghirdetett a A vár legjobb íjásza elnevezésű versenyen.

A megmérettetésre több mint hetvenen jelentkeztek, legtöbben Erdély különböző városaiból, de magyarországi versenyző is regisztrált. A versenyt a Múzeumok éjszakája keretében szervezi a marosszéki íjászok egyesülete, akinek titkára, Szabó Ádám elmondta,

a verseny célja a megmérettetés mellett az is, hogy éltessük és megmutassuk hagyományainkat.

A program reggel 9 órakor elkezdődik, amikor a csapatok zászlókkal felvonulnak, ezután fegyvermustrán és a hivatalos megnyitón vehetnek részt a látogatók. A verseny 11 órakor veszi kezdetét, a különböző nem és korcsoportok szerint három kategóriában mérhetik össze tudásukat a versenyzők: hagyományos (történelmi) íj, vadászreflexíj, valamint longbow íj kategóriában. A verseny délután 15.30-kor eredményhirdetéssel, díjkiosztóval ér véget.

A rendezvény nemcsak a versenyzők számára lehet érdekes, napközben a közönség is kipróbálhatja az íjászatot. Magyarországról egy nyitott jurtával, íjakkal érkezik Molnár Sándor íjkészítő, aki a szakma egyik mestere, és az eseményen bemutatott eszközei megvásárolhatók. A rendezvényen külön gyerekfoglalkozásokkal készülnek, a nemezelés, bőrdíszművesség rejtelmeibe is betekintést nyerhetnek az érdeklődők. Dénesi Ildikó hagyományos mézeskalácssütővel pedig édességet is készíthetnek a gyerekek.