Boc: az ókori római város jó hely a FUEN-kongresszusnak

Krónika 2017. május 18., 19:44

Interetnikus jellegű kulturális jelenségek, például színházi és zenei fesztiválok tanúi lehetünk Romániában – olvasható Emil Boc polgármesternek az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) Kolozsváron zajló kongresszusa alkalmából írt, a kincses város római eredetét bizonygató üzenetében.&

Boc nem ment el, inkább üzent a FUEN-kongresszusnak

„Isten hozta Kolozsváron, az ókori római városban, Isten hozta Erdélyben, az erdők tájain, Isten hozta Romániában, amely etnikumtól függetlenül valamennyi polgárának hazája!" – írta Boc a kolozsvári polgármesteri hivatal honlapján közzétett üzenetében.

„Ki merem jelenteni, hogy ez a találkozó, amelyen Európa kisebbségeit érintő kérdéseket tárgyalnak meg, a megfelelő helyszínen zajlik. Azon a helyen, ahol kultúrák, identitások, vallások, különböző nyelvek egy nyitott, jövő felé orientált közegben találkoznak" – idézte a polgármester üzenetét az Agerpres hírügynökség.

Az elöljáró hozzáteszi, a Romániában élő és az ország lakosságának 10 százalékát kitevő, összesen húsz nemzeti kisebbség mindenike többletet ad hozzá a kulturális értékekhez.

„Ugyanakkor Románia megtanulta, hogy egy szilárd demokrácia a kölcsönös tolerancián, tiszteleten, kulturális sokféleségen, etnikumok és kultúrák közötti párbeszéden alapszik" – szögezi le Boc a FUEN-kongresszus alkalmából megfogalmazott üzenetében.

Vincze Loránt, a FUEN elnöke csütörtökön elmondta, a kisebbségi ernyőszervezet kincses városi kongresszusára nem küldte el képviselőjét sem a román kormány, sem a külügyminisztérium, sem pedig az államelnöki hivatal, Emil Boc, Kolozsvár polgármestere pedig lemondta részvételét az eseményen.