Nem akarnak dolgozni a szatmári munkanélküliek

Hírösszefoglaló 2017. május 18., 17:58

Szatmár megyében a legtöbb cég munkaerőhiánnyal küzd, jelentette ki Iuliu Cadar, a Német-Román Gazdasági Egyesület elnöke csütörtökön. A munkanélkülieket azonban szerinte csak a segély érdekli, nem akarnak dolgozni.

A szatmári cégeknek nem feltétlenül szakképzett munkaerőre van szükségük, hanem olyan emberekre, akik szeretnének tanulni, hiszen a nagy vállalatok képzést nyújtanak új alkalmazottaiknak – idézte az Agerpres Iuliu Cadart.

Az illetékes a megyei munkaerő-elosztó ügynökség (AJOFM) képviselőivel tartott megbeszélésen elmondta: tapasztalata szerint a fogyatékkal élőkben sokszor nagyobb munkavágy van, mint az egészséges munkanélküliekben. „Elemeznünk kell, miért nem akarnak ezek a munkanélküliek dolgozni, miért nem találkozik a mi hatalmas munkaerőhiányunk az önök kínálatával” - fogalmazott Cadar. Hozzátette, hogy a cégekhez sok munkanélküli csak azért jelentkezik, hogy megkapja a segélyhez szükséges pecsétet, miszerint alkalmatlan a munkára.

Mi úgy gondoljuk, van munkaerő, de többségük nem akarja, hogy alkalmazzák”

- jelentette ki. Ciprian Costea, a romániai munkáltatók szövetsége szatmári kirendeltségének elnöke szintén elégedetlenségének adott hangot amiatt, hogy sok munkanélküli csak a segélyhez szükséges igazolás kedvéért jelentkezik a cégeknél. „Gondjaink vannak a lehetséges befektetőkkel a munkaerőhiány miatt” - mondta. Hozzátette, ugyanakkor az is gondot jelent számukra, hogy az Európai Unión kívülről csak korlátozottan lehet munkaerőt alkalmazni.

„Országos szinten 3.000 embert integrálhatunk a hazai munkaerőpiacon. A kereslet azonban sokkal nagyobb, tehát az államnak jóval rugalmasabb politikát kellene alkalmaznia.

Diszkriminációnak tartjuk, hogy az EU-n kívülről hozott munkaerőt az országos átlagbérnek megfelelő fizetéssel kell alkalmazni. Tehát a románt minimálbérrel alkalmazzuk, és a külföldit átlagbérrel? Hol itt az igazság?”

- tette fel a kérdést Costea. Simona Derşidan, a megyei munkaerő-elhelyező ügynökség igazgatója szerint áprilisban 3,68%-kal csökkent a munkanélküliségi arány az észak-nyugati megyében. Jelenleg 5.572 munkanélküli van, közülük 530 részesül segélyben.