Navracsics Tibor megerősítette: áskálódott ellene a román külügy

Rostás Szabolcs 2017. május 18., 17:32

Megerősítette csütörtökön Kolozsváron Navracsics Tibor uniós biztos a Krónika értesülését, miszerint a román külügyminisztérium panaszt emelt az Európai Bizottságnál (EB) kincses városi látogatása kapcsán.

Az EB kultúráért, oktatásért, ifjúságért és sportért felelős biztosa a Maszolnak adott nyilatkozatában elmondta, a bukaresti tárca levélben sérelmezte Jean-Claude Junckernél, az Európai Bizottság elnökénél, hogy Navracsics elfogadta a meghívást az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) kincses városi kongresszusára, ám Bukarestbe nem látogat el.

„Az Európai Bizottság elnöki irodája tájékoztatott engem arról, hogy kaptak egy levelet, amelyben a román külügy kifogásolta, hogy én Kolozsvárra jövök.

Jean-Claude Juncker elnök úr egyúttal biztosított is arról, hogy támogatja az utazásomat, tehát ez semmilyen problémát nem jelent.

A levél teljes tartalmát nem ismerem” – válaszolta a portálnak Navracsics Tibor. Az uniós biztos elmondta, egyszerű magyarázata van annak, hogy miért nem ment el a román fővárosba: mert nem hívták meg.

A Krónika elsőként írta meg az RMDSZ zilahi kongresszusáról szóló szombati tudósításában, hogy a román diplomácia „begorombult” Navracsics Tibor kolozsvári látogatása miatt. Feltártuk, hogy a bukaresti külügyminisztérium méltatlankodó levelet küldött Jean-Claude Juncker EB-elnöknek, értetlenségének adva hangot az uniós biztos magatartása kapcsán.

{K2}

A bukaresti „áskálódásra” Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is utalást tett kongresszusi beszédében, azzal vádolva a román diplomáciát, hogy el akarja akasztani az erdélyi magyarság törekvéseit, és rossz fényben akarja feltüntetni azokat a nemzetközi közvélemény előtt. A szövetségi elnök Zilahon konkrétumokra ki nem térve közölte, egyesek kifogásolták, ki miért vesz részt, szólal fel a FUEN kincses városi kongresszusán, ki miért támogatja az RMDSZ-t, az erdélyi magyarokat.

{K1}

Vincze Loránt, a FUEN elnöke az ernyőszervezet Kolozsvárt zajló kongresszusán csütörtökön elhangzott beszédében sérelmezte, hogy noha Románia példaértékűnek tartja a kisebbségpolitikáját, a román állam meghívott képviselői mégis távol maradtak a rendezvényről.

Az RMDSZ külügyi titkári tisztségét is betöltő Vincze újságíróknak úgy nyilatkozott, információi szerint Horváth István szociológust, a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet vezetőjét és Laczikó Enikőt, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala államtitkárát bukaresti kormányzati illetékesek megpróbálták lebeszélni arról, hogy részt vegyenek a FUEN kongresszusán.

Horváth István a Krónika megkeresésére nem kívánta kommentálni a FUEN elnökének nyilatkozatát.