Elindult a Roncsautóprogram: egyre többen vásárolnak új gépkocsit

Bíró Blanka 2017. május 18., 10:53

„Csőre töltve” várták a Roncsautóprogram elindulását a márkakereskedők. A program keretében nyújtott támogatást csütörtöktől a jogi és a magánszemélyek is igényelhetik.

Fotó: Thomas Campean

Csütörtökön indul a romániai gépkocsipark felújítását célzó Roncsautóprogram, amelynek keretében magán- és jogi személyek, egyéni vállalkozók (PFA), civil szervezetek, közintézmények is igényelhetnek támogatást új autók vásárlására.

A projekt idén nemcsak hamarabb indul az előző évekhez képest, hanem újdonságokat is tartogat, a Roncsautó Plusz Program keretében ugyanis 10 ezer eurós (mintegy 45 ezer lejes) támogatás igényelhető 100 százalékosan elektromos járművek beszerzésére.

A programban részt vevő eladók „csőre töltve” várták a rajtot:

Molnár Attila, a sepsiszentgyörgyi Novotech márkakereskedés értékesítője a Krónikának úgy nyilatkozott, hetek óta készülnek, jó ideje összeállították az iratcsomókat, és már meg is rendelték az ügyfelek által kiválasztott új gépkocsikat. Elmondása szerint a program beindulása után gyors ügyintézésre lehet számítani. Az értékesítő kifejtette: amióta eltörölték az új autók forgalomba való beíratásakor fizetett környezetvédelmi bélyegilletéket, alaposan beindult az autópiac, sokan nem is várták meg a roncsprogramot, megvásárolták az új gépkocsit. „A régi autókon nem tudtak túladni, amíg fizetni kellett a bélyegilletéket. Amint eltörölték, sokan megszabadultak a használt, többéves járművüktől, és rögtön vásároltak egy újat” – magyarázta Molnár Attila.

A piac fellendülése abban is tetten érhető, hogy idén az elmúlt évekhez képest több magánszemély cserélné le autóját a roncsautóprogram előnyös felté­telei mellett.

A szakember elmondása szerint, míg az elmúlt években az érdeklődők 70 százaléka jogi személy volt, a vállalkozók egész autóparkokat cseréltek le, idén már fele/fele arányban jelentkeztek a magánszemélyek és a cégek. A vásárlók preferenciája eltérő: míg a magánszemélyek elsősorban a középkategóriás, legtöbb tízezer eurós új autót választanak, a cégek a prémium kategória iránt érdeklődnek, és a tizenötezer eurónál drágább gépkocsikat részesítik előnyben. Molnár Attila azt is elmondta:

ezúttal jóval többen vannak azok, akik leadnák régi autójukat a program keretében, ám nem szeretnének újat vásárolni, inkább eladnák az értékjegyet.

Az autókereskedés ebben is próbál segíteni, közvetítenek az ügyfelek között. Hasonló tapasztalatokról számolt be lapunknak Pozna Dávid, a sepsiszentgyörgyi Ariadne ócskavastelep tulajdonosa is, aki elmondta: nagyon sokan érdeklődtek, akik szeretnének megszabadulni régi autójuktól, de nem akarnak, vagy inkább nem tudnak újat beszerezni. Az értékjegyek feketepiaci ára csak a program beindulása után alakul ki, ám az már most látszik, hogy az ajánlat meghaladja a keresletet. Pozna Dávid azt is közölte: a telepen mintegy negyedórás papírmunkába telik a régi autó leadása.

Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter nemrég arról számolt be:

a Roncsau­tóprogram keretében 8 évesnél régebbi autót lehet leadni az ócskavastelepeken, ezért 6500 lejt lejes értékjegyet kap a tulajdonos.

Az összeghez idén először hozzáadódható további 1700 lej azoknak a gépkocsi-tulajdonosoknak, akik hibrid autót szeretnének venni, illetve 1000 lej azoknak, akik 98 grammosnál alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású gépkocsikat vásárolnak. Ezek össze is adódhatnak, tehát a pályázó egyszerre mindhárom támogatást megkaphatja. Az előírások szerint ugyanakkor a Roncsautó Plusz Programban részt vevő tulajdonosoknak nem kötelező leadniuk a régi autójukat, de ha bevisznek egy nyolc évnél régebbi járművet, akkor a 10 ezer euróhoz az eredetileg lehívható 6500 lejt is megkapják.

Cornel Brezuică, a Környezetvédelmi Alap (AFM) elnöke elmondta, a Roncsautóprogram 2017-es költségvetése 180 millió lej, a pluszprogramé pedig 45 millió lej, ez a büdzsé 30 százalékkal nagyobb, mint a tavalyi. A részt vevő ócskavastelepek és kereskedők listája elérhető az alap honlapján (www.afm.ro).