Nem elégszik meg a környezetvédelmi őrség a béremeléssel

Bíró Blanka 2017. május 18., 08:02

Várakozó álláspontra helyezkedtek a környezetvédelmi őrség alkalmazottai, egyelőre felfüggesztették a tiltakozást, azt azonban leszögezték, elégedetlenek a képviselőház döntésével, amely szerint június elsejétől 20 százalékos béremelésben részesülnek.

A sürgősségi kormányrendelet elfogadásával a környezetvédelmi ügynökségek, a környezetvédelmi őrségek, a fogyasztóvédelmi felügyelőségek, a Duna-delta-rezervátum gondnoksága kap 20 százalékkal nagyobb fizetést jövő hónap elejétől. A környezetőrség alkalmazottai a múlt héten meghatározatlan időre szóló tiltakozást hirdettek, május 9-én országszerte néhány órára beszüntették a munkát.

Lucian Cândea, a Kovászna megyei környezetvédelmi őrség igazgatója a Krónika kérdésére elmondta, az országos szakszervezet döntésére várnak, s az egyeztetések során Bukarestben döntik el, hogy folytatják-e a sztrájkot, ám nem tartják kielégítő megoldásnak a 20 százalékos béremelést.

„A tárgyalások során

azt is megígérték, hogy jövő év januárjától további 50 százalékkal emelik a fizetéseinket, de ez még mindig nem elegendő.

Annak ellenére, hogy a környezetvédelem stratégiai fontosságú terület, jelenleg a közalkalmazottak közül mi kapjuk a legalacsonyabb béreket” – fogalmazott Lucian Cândea.

Mint mondta, a környezetvédelmi őrségnél egy felügyelő átlagbére 1500 lej, közben pedig 100 ezer lejes bírságokat kell kirónia, ami szerinte méltánytalan. A környezetőrség alkalmazottai elsősorban ellenőrzéseket végeznek terepen, és az előírások be nem tartása esetén bírságolnak, de ők láttamozzák a hulladékgazdálkodással kapcsolatos európai projektek elindítását is. Rámutatott:

hatalmas bérezési különbségek vannak, például az erdőőrségnél a hasonló feladatokat ellátó felügyelők átlagbére két és félszer magasabb, eléri a 4000 lejt.

Kérdésünkre elmondta, a környezetvédelmi őrség alkalmazottainak fizetését legutóbb 2009-ben emelték.

A Kovászna megyei igazgató hangsúlyozta, egyelőre kivárnak, annál is inkább, mert most a figyelem az adóhatóság alkalmazottainak tiltakozó akciójára irányul. „Hiába fontos a mi munkánk, az adóbehajtók munkabeszüntetése jobban fáj, hiszen ott nagy pénzeket veszít az állam. Ez érthető, hiszen mindannyian, a közalkalmazottak abból kapjuk a fizetést, amit az adóhatóság behajt” – mondta Lucian Cândea.

A környezetvédelmi őrség országos szakszervezete egyébként közleményében úgy fogalmazott, megmagyarázhatatlanul nagy különbség van aközött, mekkora jelentőséget tulajdonítanak globális szinten a környezetvédelmi problémáknak, valamint aközött, ahogy Romániában hogyan kezelik a környezet védelméért dolgozó szakembereket.