Felülmúlná Johannist Firea egy felmérés szerint

Balogh Levente 2017. május 17., 19:03

Komoly kihívót kapna Klaus Johannis államfő az Avangarde közvélemény-kutató felmérése szerint, ha a most vasárnap lenne az államfőválasztás: Gabriela Firea a voksok 44 százalékát szerezné meg Johannis 40 százalékával szemben.

Gabriela Firea

Firea ugyanakkor kedden este az Antena 3 hírcsatornának nyilatkozva kijelentette: a két év múlva esedékes elnökválasztáson semmiképp sem alakulhat ki Johannis–Firea „döntő", mivel végig akarja vinni a román főváros élén elkezdett projektjeit.

Nagyobb a bizalmi indexe is a PSD-s politikusnőnek:

a válaszadók 59 százaléka nyilatkozott úgy, hogy megbízik benne. A második helyen, 48 százalékkal Sorin Grindeanu szintén PSD-s miniszterelnök áll, Johannis pedig csupán a harmadik, 47 százalékkal.

Őt a szenátus liberális demokrata elnöke, Călin Popescu Tăriceanu követi 44 százalékkal, az ötödik pedig Victor Ponta volt miniszterelnök 39 százalékkal. A további sorrend: Dacian Cioloș 35, Traian Băsescu 22, Nicusor Dan 21, és Raluca Turcan 18. Bár a felmérésben nem jelenik meg, az adatokat közlő HotNews hírportál információi szerint

Liviu Dragnea, a PSD elnöke sokat veszített népszerűségéből, amely csupán 25 százalékos.

A pártpreferencia-listán továbbra is a decemberi választásokat megnyerő PSD áll az első helyen 44 százalékkal. A második a 24 százalékos Nemzeti Liberális Párt (PNL), a harmadik a 12 százalékos Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), míg a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) 8, az RMDSZ pedig 5 százalékon áll. A május 3. és 12. között, 800 fős reprezentatív mintán készült, 3,47 százalékos hibahatárral operáló felmérés szerint a Traian Băsescu volt államfő vezette Népi Mozgalom Párt (PMP) 3 százalékot kapna, és nem jutna be a törvényhozásba.