Belföldön nyaral és maga tervezi utazását a lakosság fele

Hírösszefoglaló 2017. május 17., 16:33

A romániai lakosság több mint kétharmada, 77 százaléka készül nyaralni idén, derül ki egy, a román állampolgárok nyaralási szokásait vizsgáló felmérésből. Csak a lakosság egynegyede dönt az ár alapján az úti cél mellett.

A lakosság fele az országhatáron belül nyaral, ahol a legnépszerűbb célpont a tengerpart, míg a többiek külföldi üdülőhelyeket választanak – közölte a felmérés eredményeit az Agerpres. A közvélemény-kutatásból az is kitűnik, hogy

csupán az emberek 25 százaléka dönt az ár alapján egyik vagy másik célpont mellett, 41 százalék szerint a táj szépsége és a turistacsalogató érdekességek fontosak.

A nyaralást tervezők fele azt nyilatkozta, idén is ugyanannyi pénzt szán a kirándulásokra, mint 2016-ban. 37 százalék 501 és 1.000 euró közötti összeget tervez költeni a nyaralásra, 15 százalék 1.001 és 2.000 euró közötti összeget szán a célra. A válaszolók 28 százaléka csak 500 eurónál kevesebb pénzt tud nyaralásra szánni.

„A romániai lakosság nyaralási szokásai jó irányba változtak az utóbbi években. Ugyanakkor sok a változatlan tényező, mint az anyagi lehetőségek, a vakációzások sűrűsége vagy a célponttal, a készpénzzel való fizetéssel, családi nyaralással kapcsolatos konzervatív hozzáállás. Az eredmények alapján tavalyhoz képest nőtt az érdeklődés, de a piac messze nem érte el a teljes potenciált” - magyarázta Corina Cimpoca, a felmérést készítő MKOR Consulting alapítója.

A felmérés szerint a lakosság egyharmada új idegenforgalmi célpontot nézett ki az idei nyaraláshoz, míg a többiek egy korábban már felkeresett helyre utaznak.

Utóbbiak 33 százaléka négyszer vagy annál is többször nyaralt azon a helyszínen, ahová idén is készül. A megkérdezettek 47 százaléka háromcsillagos hotelben száll meg. 39 százalék 4-6 napos, míg 37 százalékuk 7-9 napos vakációt tervez. A felmérés során megkérdezett személyek 60 százaléka inkább maga tervezi nyaralását, mert magasnak tartja az utazási irodák által felszámolt díjat.

A romániai lakosság 31 százaléka egyébként évente egyszer megy el vakációzni, míg 36 százalék egy évben kétszer is megengedi magának a hosszabb üdülést. A felmérést május 8-14. között végezték, internetes kérdőívvel 1.155 személyt kérdeztek meg.