Mínuszait magyarázza a román futballszövetség

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. május 17., 16:27

Az Európa-bajnoki kvalifikációért kapott UEFA-juttatás 2015-ös elkönyvelésével magyarázza a Román Labdarúgó-szövetség a költséges 2016-os évben elkönyvelt több mint 5,2 millió eurós veszteségét.

Több mint 5,2 millió eurós veszteséget könyvelt el a 2016-os évre a Román Labdarúgó-szövetség (FRF), ugyanakkor magyarázatuk szerint a nyereséges 2015-ös esztendővel együttvéve voltaképpen most is plusszal zártak – igaz, mindössze 75 ezer euróval.

Először a Gazeta Sporturilor sportnapilap hívta fel a figyelmet arra, hogy a pénzügyminisztériumhoz benyújtott mérlegek alapján a szervezet 2014 után ismét veszteségesen működött, így Răzvan Burleanu elnöksége alatt mindössze 2015-ben tudták pozitív irányba terelni a pénzügyeket. Amíg megválasztása után a sportvezető a korábbi vezetőségre hárította a felelősséget, addig most az FRF pénzügyi alosztálya

a tavalyi Európa-bajnoki kvalifikációért járó UEFA-juttatás elkönyvelési időpontjával indokolta a nagy összeget,

és összességében nyereségesnek tekinti a tevékenységüket.

„A minisztériumhoz leadott mérleg alapján az FRF 2015-ben 24,1 millió lejes profitot könyvelt el, 2016-ban pedig 23,8 millió lej veszteséget. Ez azt jelenti, hogy a két évben összesen 344 300 lejes többletünk volt" – olvasható a közleményben.

Tájékoztatásuk alapján a hatályban lévő jogszabályok szerint nekik arra az évre vonatkozóan kell bejegyezniük a bevételeiket, amikor azokat elérték, nem pedig amikor az összeget ténylegesen is megkapták. Emiatt szerepel az Eb-kvalifikációért és szereplésért járó összeg a 2015-ös mérlegben, miközben azt gyakorlatban 2016-ban kapták meg. Ugyanabban az évben a kiadásaik is sokkal nagyobbak voltak a franciaországi seregszemlén való részvétel miatt, és ez az, ami a könyvelésen vesztséghez vezetett – hangsúlyozták.

Összehasonlításként amúgy érdekesség az is, hogy az ugyancsak Eb-részvevő Magyarország sportági szövetsége épp kedden jelentette be, hogy közel 5 millió eurós profittal zárta a 2016-os esztendőt, megjegyezve, hogy a társasági adórendszer (tao) támogatásaiból jelentős összeg jutott a labdarúgás fejlesztésére.

{K1}

Ezzel szemben közleményében a Román Labdarúgó-szövetség épp azzal „büszkélkedik", hogy gazdálkodásában nem vett igénybe állami támogatást.

Az FRF évente közel egymillió eurónyi adó- és illeték-kifizetéssel járul hozzá az állami költségvetéshez, anélkül, hogy a kormány sportra szánt támogatásaihoz hozzányúlna"

– fogalmaznak. Megjegyezték, hogy amikor a tagjaiknak jelentenek, akkor azt a minisztériumi mérlegtől eltérően a pénzforgalmi elszámolásra alapozzák, de a 2014 óta alkalmazott könyvvizsgáló cégnél a tagok megtekinthetik a könyvelést is. A mérleget április 30-ig kötelesek voltak leadni, ezért azt utólag, a május 27-ei közgyűlésen bocsátják majd szavazásra, és az eredményt utólag iktatják pénzügyi jelentésükhöz.

A közleményükre elsőként a Hivatásos Labdarúgóliga (LPF) főtitkára, Justin Ștefan reagált Facebook-oldalán, és miközben a szöveg megfogalmazási hibáin élcelődött, feltette a kérdést:

mi köze van a könyvelési mérlegnek ahhoz, hogy az FRF betartja a törvényeket – mintha nem ez lenne a természetes –, és hogy sutba dobja azt az állami támogatást, amit befektethetne a labdarúgásba? Ezt nehezen értem.”

Felemlegette, korábban a sajtóban azt sugallták, hogy a szövetség azért nem hívja le a sportminisztériumi támogatást, hogy így elkerülje az Állami Számvevőszék vizsgálatait.

A Gazeta Sporturilor egyébként szerdán összehasonlította a Mircea Sandu által 2014-ben – leköszönése előtt – előterjesztett költségvetési tervét azzal, amit most a Burleanu-vezetés javasol a 2017-es évre. Az interneten is közölt két dokumentumból az derül ki, hogy

megdupláznák az FRF-alkalmazottak fizetését, miközben a beruházásokra szánt költségvetést közel felére csökkentenék.

Erre hivatalos reakció lapzártánkig nem érkezett az FRF részéről, ugyanakkor egy korábbi nyilatkozatában Burleanu már említette, hogy kevesli a náluk alkalmazott béreket – szerinte azok nem versenyképesek.