Öt napon át Kolozsvár az európai kisebbségek „fővárosa“

Hírösszefoglaló 2017. május 17., 13:38

Kolozsváron tartja éves kongresszusát szerdától vasárnapig az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN), az európai őshonos nemzeti kisebbségek ernyőszervezete, a rendezvény fontos programjai csütörtökön kezdődnek.

A kongresszusra az európai kisebbségek több mint 200 képviselőjét, valamint romániai, magyarországi és európai intézmények képviselőit várják – áll az MTI által közölt beharangozóban.

Az őshonos kisebbségeknek az európai kulturális hagyatékhoz való hozzájárulásáról tart előadást a rendezvényen Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa, és Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár is köszönti a kongresszust.

A tanácskozás legfontosabb feladata az Európai Bizottság által márciusban bejegyzett Minority SafePack európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtésének a megszervezése,

amely – ha egy év alatt sikerül egymillió polgár aláírását összegyűjteni – lehetővé teszi, hogy uniós jogalkotás kezdődjön az európai kisebbségvédelemről.

{K1}

A kongresszusnak emellett kiemelt témája lesz az őshonos nemzeti kisebbségek hozzájárulása az európai kulturális hagyatékhoz, a nemzeti-kulturális autonómiák gyakorlata és kihívásai Közép- és Kelet-Európában, valamint a modernitás és innováció a kisebbségi közösségekben.

Az RMDSZ szombati zilahi kongresszusán tartott beszédében Kelemen Hunor RMDSZ-elnök sérelmezte, hogy a román diplomácia megpróbálja hitelteleníteni az RMDSZ-nek a FUEN-ben vállalt szerepét. Úgy vélte: a román külügyminisztérium azt a nem titkolt célt követi, hogy a magyar közösség törekvéseit elakassza, és rossz színben tüntesse fel a magyarokat szerte a világban. A Krónika értesülései szerint a román külügyminisztérium Navracsics Tibor kolozsvári látogatását kifogásolta.

{K2}

A szervezők azt szeretnék, ha a rendezvény ráirányítaná a figyelmet az erdélyi magyar közösség helyzetére.

„Azt szeretnénk, hogy négy nap után a kongresszus minden résztvevője Erdély nagyköveteként induljon haza. Aki már tudni fogja, hol van a kolozsvári Szent György-szobor, milyen a háromszéki sajt, a csíki kolbász, a szilágysági pálinka, (...) hallani fog a bennünket ért jogsértésekről, tudni fog a kulturális hagyaték megőrzését célzó erőfeszítésekről, az autonómiaharc kihívásairól, és magáénak érzi majd az anyanyelvhasználatért vívott harcunkat, mert otthon ő is hasonló problémákkal küzd. Ezért zajlik Kolozsváron a FUEN kongresszusa” – idézte az RMDSZ hírlevele Vincze Lorántot, a FUEN tavaly megválasztott elnökét.