Vezetőket választottak a gyergyószentmiklósi romák

Gergely Imre 2017. május 17., 08:17

Három személy kapott megbízást a gyergyószentmiklósi cigányok többségétől arra, hogy az önkormányzattal és különböző hatóságokkal folytatott tárgyalások alkalmával képviseljék a helyi roma közösséget.

Fotó: Gergely Imre

Az önkormányzat azt reméli, hogy ezáltal sikerül majd enyhíteni a településen a hetek óta fennálló feszültséget. Sándor Csaba, Sándor István és Gábor István „beiktatását” a Hargita Megyei Romák Szövetsége is megerősítette,

megbízatásuk egyelőre három hónapra szól, ezt követően ismét kikérik a cigányok véleményét.

Amint arról beszámoltunk, a helyzet azt követően mérgesedett el a városban, miután a hatóságok gyanúja szerint bosszúból felgyújtották egy roma család házát és melléképületét március végén, az esetnek nincsenek áldozatai. A városban sokan úgy tudják, egy autós-motoros banda lehet a felelős a tűzesetért, erre azonban egyelőre nincs bizonyíték, a nyomozás mindeddig nem járt eredményekkel.

Sándor Csaba kijelentette,

semmiféle közösséget nem vállalnak azokkal, akik a március végi tűzesetig a Kaufland áruház szomszédságában laktak.

Emlékeztetettek: a leégett ház lakói az elmúlt időszakban megannyi bűnügynek főszereplői voltak, amelynek alig voltak következményei. Az általuk „selypeseknek” hívott Gábor család miatt maguk is sokat szenvedtek – derült ki a három új vezető szavaiból. Gábor István kijelentette, hogy

a „selypesek” miatt nekik, a becsületeseknek is félniük kellett.

„Ha vétettünk, s megbüntetnek, mi megértjük, de ne legyen az, hogy a zsaruk ártatlanul büntessenek cigányokat” – fogalmazott. Elmondták, a napokban gyűlést is tartottak arról, hogy mit tehetnének azért, hogy a „selypesek” elhagyják a várost.