Benkő Erika a parlamentben: Románia tegyen gesztusokat a nemzeti kisebbségek felé

MTI 2017. május 16., 19:43

Románia tegyen gesztusokat a nemzeti kisebbségeknek – erre szólított fel Benkő Erika, az RMDSZ parlamenti képviselője a modern Románia megalapításának jövő évi centenáriumával kapcsolatban.

Fotó: RMDSZ

A politikus kedden a bukaresti parlamentben napirend előtti felszólalásában emlékeztetett, Bukarestben jövőre ünneplik Erdély és a Román Királyság egyesülésének századik évfordulóját.

Utalt a gyulafehérvári nagygyűlésre, amelyet az erdélyi románok 1918. december 1-jén tartottak a dél-erdélyi városban, és amelyen kinyilvánították az erdélyi, a bánsági, illetve a magyarországi románok lakta területek és Románia egyesülését.

Ez a nyilatkozat egyebek mellett „teljes nemzeti szabadságot” ígért az összes együtt élő népnek.

Benkő Erika elmondta, a gyulafehérvári nagygyűlésen tett ígéretek nem valósultak meg, így például nem biztosított a kisebbségek zavartalan anyanyelvhasználata és nemzeti jelképhasználata. Rámutatott: a romániai magyarság nagyra értékeli, hogy Románia jelentős vállalásokat tett nemzetközi szerződésekben a nemzeti kisebbségekkel szemben, de a gyakorlatban ezek csekély mértékben valósultak meg.

Az évforduló jó lehetőség arra – mondta –, hogy Románia nagylelkűen és befogadóan viszonyuljon a nemzeti kisebbségekhez, és ez utóbbiak is teljes jogú polgárai lehessenek Romániának.

Florin Roman, az ellenzéki román jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselői frakcióvezető-helyettese kedden egy közleményben felszólította az RMDSZ-t, tartsa tiszteletben a románok történelmét. A politikus azt követően foglalt állást, hogy Markó Béla, az RMDSZ volt elnöke a szövetség szombati zilahi kongresszusán egyebek mellett kijelentette: a magyaroknak nincs mit ünnepelniük a centenárium kapcsán.

Florin Roman szerint a romániai magyaroknak ugyanolyan jogaik vannak, mint a románoknak,

és a jövő évi évforduló „az ország valamennyi állampolgára számára ünnepet jelent”.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a szövetség szombati zilahi kongresszusán utalt arra beszédében, hogy a román politikusok vagy nem tudnak a gyulafehérvári nyilatkozatban foglalt, nemzeti kisebbségeknek tett ígéretekről, vagy rosszhiszeműen megtagadják tőlük azokat.