Román cáfolat a migránsrablásról szóló sajtóhírre

Krónika 2017. május 16., 17:29

Nem erősítette meg a román rendőrség a pakisztáni The Express Tribune lap értesüléseit, amelyek szerint tizenöt, Németországba tartó pakisztáni menekültet raboltak el fegyveresek Romániában. A rendőrséghez nem érkezett feljelentés az ügyben.

Határőrök helyett emberrablók kezébe kerültek migránsok?

Belügyminisztériumi források szerint az értesülés nem valós, a romániai hatóságok nyilvántartásában nincs nyoma ilyen ügynek. Rendőrségi illetékesek a Mediafax hírügynökségnek elmondták, nem érkezett ilyen jellegű feljelentés.

Az állítólagos áldozatok rokonai azt nyilatkozták a The Express Tribune pakisztáni lapnak, hogy tizenöt, Németországba tartó pakisztáni migránst raboltak el fegyveresek Romániában, az emberrablók pedig váltságdíjat követelnek. Az információt más források egyelőre nem erősítették meg. „A migránsok Törökországból az Európai Unióba tartottak, amikor Romániában elrabolták őket. Az emberrablók a túszokat ábrázoló videófelvételeket is küldtek” – állította az újságnak Saeeda Bibi, akinek a bátyját állítólag elrabolták.

A lap szerint a migránsokat kínozzák és éheztetik, ameddig családjaik nem fizetnek váltságdíjat értük. Saeeda Bibi elmondása szerint minden migráns után 10 ezer euró váltságdíjat követelnek, de a hozzátartozóknak nincs elég pénzük a kiszabadításukhoz, így arra kérik a nemzetközi szervezeteket és a pakisztáni kormányt, hogy segítsenek”.

Januárban a török rendőrség megmentett hat pakisztáni állampolgárt, akiket Isztambulban raboltak el embercsempészek. Márciusban további három pakisztánit mentettek ki 23 nap fogvatartás után. A The Express Tribune Pakisztán egyetlen nagy példányszámú, angol nyelvű napilapja. A The New York Times napilap nemzetközi kiadásának, az International New York Times-nak a partnere.