Romániában jegyezték a legnagyobb uniós GDP-növekedést

Krónika 2017. május 16., 17:16

Az elemzői várakozásokat meghaladó ütemben, 5,7 százalékkal nőtt az idei első negyedévben a román bruttó hazai termék (GDP) a tavalyi azonos időszakhoz képest – derül ki az Országos Statisztikai Intézet által kedden nyilvánosságra hozott adatsorokból.

Az elmezők 4,4 százalék körüli GDP-bővülést valószínűsítettek. A statisztikai intézet gyorsjelentése szerint a szezonális és naptárhatással kiigazított éves növekedés 5,6 százalék volt. 

Az első negyedéves GDP-növekedés a második legnagyobb az elmúlt két évben, csak a tavalyi második negyedéves 6 százalékos GDP-bővülés haladta meg a mostanit éves összevetésben. Az idei első negyedévben a román GDP 1,7 százalékkal bővült a tavalyi utolsó negyedévhez mérten.    

A statisztikai intézet által közölt eredményt üdvözölte kedden Sorin Grindeanu miniszterelnök és Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke. Dragnea szerint a most közölt adat megerősíti, hogy

teljesíthető a PSD kormányprogramja, amely béremeléseket és adócsökkentéseket irányoz elő.

Grindeanu pedig Facebook-bejegyzésben adott hangot örömének, leszögezve egyúttal, hogy a kormány felelőssége, hogy ezt a vártnál magasabb növekedést minden lakos megérezze. 

Közben az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) által szintén kedden kiadott második becslés – ami már a pontosabb adatokon alapul – arra derült fény, hogy

2017 első negyedévében az előző év első negyedévéhez képest Románia hazai összterméke nőtt a legerősebb ütemben,

majd Litvánia és Lengyelország (egyaránt 4,1 százalék), utána pedig Lettország (3,9 százalék) következik.

A tavalyi negyedik negyedévhez képest is Románia gazdasága bővült a legnagyobb mértékben, Finnország következik 1,6 százalékkal, utána pedig Lettország (1,5 százalék), Litvánia (1,4 százalék) majd Magyarország és Csehország (egyaránt 1,3 százalék). Visszaesést mértek Görögországban (0,1 százalék).

A Román Nemzeti Bank (BNR) igazgatótanácsa szerint

az első negyedéves növekedés fő hajtóereje továbbra is a belföldi fogyasztás, amit az adócsökkentések és a már végrehajtott béremelések serkentenek.

Amint arról korábban beszámoltunk, a Grindeanu-kormány az idén 5,2 százalékos gazdasági növekedést valószínűsít, amit az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap túlzottnak talál, ez utóbbiak 4,4 százalékos GDP-bővüléssel számolnak.