Eltűnő gyimesi szépségek nyomában

Kiss Judit 2017. május 16., 16:56

A Gyimesekben rögzítik ezen a héten a vidék szépségét, eltűnőfélben lévő hagyományait székelyföldi és magyarországi fotósok a 35. Orbán Balázs dokumentarista fotótábor résztvevőiként. A rendezvényről az egyik szervező, Balázs Ödön beszélt a Krónikának.

Fotó: Balázs Ödön

A Gyimesekben rendezik meg ezen a héten a 35. Orbán Balázs dokumentarista fotótábort, amelynek keretében székelyföldi és magyarországi fotósok a hagyományokban gazdag, eltűnőfélben lévő világ látványelemeit dokumentálják. A május 12. és 19. között Gyimesfelsőlokon, Gyimesközéplokon és Gyimes­bükkön zajló tábort a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és az Exposia Fotográfiai Alkotócsoport szervezi a Hargita Megyei Tanács támogatásával.

A székelyudvarhelyi Balázs Ödön, a hagyományőrzési forrásközpont munkatársa, a részt vevő fotósok egyike a Krónikának elmondta, évente két tábort szoktak rendezni, egyet tavasszal és egyet ősszel, az elkészült képanyagokból pedig rendszerint kiállítást szerveznek, hiszen fontos, hogy a nagyközönség is megismerje az eltűnőfélben lévő hagyományokat, értékeket. A mostani táborba jelentkező fotósok számára nem ismeretlen a vidék, hiszen nagy részük már több ízben járt, fényképezett a Gyimesekben.

Fotó: Balázs Ödön

„Örvendek, hogy fiatalok is érdeklődnek a tábor iránt,

úgy tűnik, van fotósutánpótlás, az is megtörtént, hogy 11. osztályos diák vett részt dokumentarista fotózásunkban.

A vidék jellegzetességeit, a tájat, utcákat, arcokat, mesterségeket szeretnénk megörökíteni. Olyan sajátosságokat is rögzítünk fényképeken, mint például a Gyimesekben a reneszánszát élő lajbibunda, a színesen hímzett bőrmellény készítése vagy a már ritkaságszámba menő gardonykészítők egyikének, a Gyimesközéplokon élő mesternek a munkája. Nemsokára kezdődnek a kicsengetések, a vidéken az a szokás, hogy a hagyományos lajbibundába öltözve, lóháton vonulnak fel a végzős fiatalok, ezt is mindenképpen szeretnénk lencsevégre kapni” – fejtette ki Balázs Ödön.

Fotó: Balázs Ödön

Kitért arra is, hogy a fotótáborok anyagát a tábor helyszínéül szolgáló települések polgármesteri hivatalával való együttműködés eredményeként szokták kiállítani. Terveik szerint a most készülő képekből Székelyudvarhelyen és más településeken is bemutatnak válogatást. „A dokumentarista fotótábor 2013-ban ünnepelte 10. születésnapját, a jubileumi tábor anyagát Magyarországon is bemutattuk, 8 településen is, többek közt Budapesten, a szentendrei skanzenben, Hatvanban, Győrben, jelenleg Balatonfüreden van az anyag” – mondta el Balázs Ödön.

Hozzátette, a most zajló rendezvény azért is fontos, mert

eddig még nem szerveztek Orbán Balázs-fotótábort a Gyimesekben, ami sok tekintetben különleges, a sajátos és szépséges vidék, népi tánchagyományokban, mondavilágban és dallamkincsben is nagyon gazdag, a parasztzenészek messze földön híresek.

„A viseleti darabok, mustrák, a házak és bútoraik, a növényismeret, párválasztás, a lakodalom némelyik mozzanata, a középkori keretezettségű katolicizmus, a pogány emlékeket felvillantó néphit, a ráolvasások, a táncok, balladák, keservesek, a hiedelmek nemcsak esztétikailag szépek, nemcsak megborzongatják az embert, hanem lehetővé teszik a népi kultúra múltjának tanulmányozását, pontosabb megértését. A fotótáborban részt vevő fényképészek a szűk időkeret szorításában e gazdagság képi megjelenítésére törekszenek” – olvasható a fotótábor közleményében.