A virtualitás fele nyit a kolozsvári TIFF

Kőrössy Andrea 2017. május 16., 15:15

A Kolozsvárt elárasztó jól ismert filmes szörnyekről és a virtuális realitásról szól az idei TIFF – a valóságban eközben attól kell tartaniuk a filmkedvelőknek, hogy nem jut idejük minden kiszemelt programra.

Fotó: Nicu Cherciu

A fontos, szimbolikus értelemben vett nyitásokról fog szólni elsősorban az idei kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) – jelentették be a június 2. és 11. között immár 16. alkalommal sorra kerülő seregszemle szervezői keddi sajtótájékoztatójukon.

Tudor Giurgiu fesztiváligazgató példaként azt hozta fel, hogy ebben az évben különösen gazdag kísérőprogramot állítottak össze a filmes szakembereknek, főként az Európa területéről érkező producereknek, rendezőknek.

Újdonságnak számít ugyanakkor a Malom (Bariţiu) utcai egykori divatházban helyet kapó multimédiás helyszín is: az InfiniTIFF elnevezésű program keretében bemutatott projektek a laikusok előtt is nyitottak lesznek, illetve főként a legkorszerűbb technológia iránt érdeklődőket vonzzák majd.

A kísérőprogramokért felelő Cristian Hordilă, a TIFF menedzsere rámutatott:

az új helyszínen virtuális valóságként érzékelt, VR-szemüveggel nézhető filmeket lehet majd megtekinteni, többek között egy 360 fokban filmezett extrém valóságshowt,

ezenkívül interaktív produkciókat vetítenek, amelyek során a nézők okostelefonos alkalmazással döntenek a szereplők további sorsáról vagy a végkimenetelről.

„Szörnyek” törnek be Kolozsvárra

Újításnak, egyúttal azonban hagyománykövetőnek számít a TIFF idei reklámkampánya: a már a fesztivál honlapján és Facebook-oldalán is elérhető három videóban „szörnyek” árasztják el Kolozsvárt –

előbb egy cápa, majd az Alien-filmekből ismert vérszomjas idegen lény, végül pedig maga King Kong támad mit sem sejtő emberekre a kincses város különböző pontjain.

Mihai Chirilov művészeti igazgató rámutatott: most először használtak számítógépes animációt, úgynevezett CGI-t, tematikában azonban a tavalyi kampányt folytatják. A 2016-os TIFF reklámvideóiban civilek játszották el a filmtörténet klasszikus jeleneteit. Az alkotók és a szervezők abból indultak ki, hogy Kolozsvár, illetve bármelyik pontja tökéletes filmes háttérré válhat, idén ezt a meglátást vitték tovább, ezúttal azonban ismert színészek alakítják a karaktereket.

Enyedi Ildikó és Hajdu Szabolcs is részt vesz a seregszemlén

Tudor Giurgiu fesztiváligazgató egy másik, ezúttal kellemetlen változásról számolt be: az idei TIFF-en nem lesz vetítés az Egyetem utcai Művész moziban, a magántulajdonos ugyanis ingatlanfelújítási munkálatokba kezdett.

A seregszemle ennek nyomán visszaköltözik a Sapientia EMTE Tordai úti épületébe,

amely még 2014-ben volt TIFF-helyszín, a következő évben azonban a magas költségekre hivatkozva már nem vették igénybe az egyetem amfiteátrumát. Giurgiu most megjegyezte: a Művész mozi ideális, központi helyen, a TIFF-házzal szemben található, a Sapientia viszont felszereltség szempontjából jóval előnyösebb, „bőkezűbb”.

Mihai Chirilov művészeti igazgató szokása szerint javaslatokat tett arra, hogy mit érdemes mindenképpen megnézni az immár hagyományosan zsúfolt programból. Magyar vonalon Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjét emelte ki, amely elnyerte az idei Berlini Filmfesztivál fődíját – a TIFF-en a rendező és Borbély Alexandra főszereplő is részt vesz. A filmet egyébként június 30-tól vetítik a romániai filmszínházak.

Kolozsvárra érkezik ugyanakkor Hajdu Szabolcs, „a fesztivál barátja” is,

akinek Ernelláék Farkaséknál című alkotását mutatják be. A seregszemle magyar napjáért felelős Filmtett közleménye szerint ugyanakkor másodszor lesz látható a kincses városban nagyvásznon Deák Kristóf Oscar-díjat kiérdemelt Mindenki című rövidfilmje, ezenkívül bemutatják Vranik Roland menekültdrámába oltott szerelmi történetét, Az állampolgárt, Sopsits Árpád felkavaró, sorozatgyilkosos pszichothrillerét, A martfűi rémet, és látható lesz Gigor Attila Kút című nagyjátékfilmje is. A válogatásba Varga Ágota Vasgyökerek és Bereczki Csaba Soul Exodus dokumentumfilmje is bekerült.

Romantikus és erotikus filmek szekciója

Mihai Chirilov azt is elmondta:

az idei két meghívott ország Szlovénia és Ausztria lesz

– a nézőknek lehetőségük lesz bensőségesebben megismerkedni a két ország filmművészetével. A szervezők ugyanakkor két új szekcióval készülnek: az Alt.Rom.Com. keretében elsősorban nem a hagyományos értelemben vett, hanem a műfajt újraértelmező romantikus komédiákat láthatnak a fesztiválozók. A másik, minden bizonnyal kevésbé széleskörű közönségnek szóló szekció a Viva Erotica, amelynek keretében – az elnevezéshez híven – erotikus filmeket vetítenek kizárólag nagykorú nézőknek az Urania moziban.

Chirilov megjegyezte: a pikáns vonatkozáson túl a fesztiválozók azt is vegyék figyelembe, hogy olyan, digitális adathordozókon nem létező, elsősorban magántulajdonban levő, sokszor vitatott jogtulajdonú, elfelejtett alkotásokról van szó, „amelyeknek nem volt alkalmuk megőrződni”.