Potenciális beruházókkal egyeztettek a Bodok szállóról

Bíró Blanka 2017. május 16., 08:19

Többfunkciós létesítményt alakítanának ki a potenciális befektetők a Sepsiszentgyörgy központjában álló, az egykori Bodok szállodának otthont adó épületben, amelyet jó ideje eladásra kínál a tulajdonos helyi önkormányzat.

Fotó: Nagy D István

Tóth Birtan Csaba alpolgármester a Krónikának arról számolt be: találkozóra hívták az ingatlan iránt érdeklődő üzletembereket, a megbeszélésen pedig megpróbálták feltérképezni, hogy van-e reális kereslet az épületre.

Az önkormányzat ugyanis már kétszer is versenytárgyalást hirdetett a romos épület eladására, és noha hárman is megvásárolták a tenderfüzetet, végül senki nem nyújtott be árajánlatot. A befektetők most azt kérték:

a polgármesteri hivatal „ne kösse meg a kezüket”, vagyis a szerződésbe ne foglalják bele, hogy a megvásárolt, majd felújított ingatlanban kizárólag szállodát lehet működtetni.

Arra hivatkoztak, hogy egy ekkora, többemeletes hotel nem életképes egy közepes méretű városban, ezért szeretnék az ingatlan egy részét más célra használni, például irodákat vagy lakásokat alakítanának ki. Az épület nagyobb része ugyanakkor hotelként üzemelne. Tóth Birtan Csaba úgy vélte: az érvelés elfogadható, a kérés jogosnak tűnik, ezért a testület elé terjesztik.

A még érvényben lévő vonatkozó tanácshatározat értelmében a kihirdetési vételár egymillió euró – a város három évvel ezelőtt 750 ezer euróért vásárolta meg az épületet. A beruházótól további 500 ezer euró garanciapénzt is kérnek, amit öt részletben fizetnek vissza a felújítás és működtetés megadott szakaszában – a legutolsó részletet például szálloda működésének ötéves évfordulóján kapja vissza a befektető. Az egykori szálló a magánosítás áldozata lett, az önkormányzat pedig azért vásárolta meg, hogy eltüntesse a belváros szégyenfoltjának számító romhalmazt.