Enyhítettek az önkormányzati vezetők aláírásának „súlyán”

Hírösszefoglaló 2017. május 15., 22:55

A szenátus plénuma elfogadta a helyi közigazgatásról szóló 2001/215-ös törvény módosítását, amelynek értelmében a polgármesterek, alpolgármesterek, megyei tanácselnökök és helyetteseik aláírásukkal csupán az okiratok valódiságát tanúsítják.

„Ezzel megszüntetjük az »aláír, mint a polgármester« jelenséget. Ezzel a módosítással elértük azt, hogy a polgármester aláírása az okirat valódiságát és nem a törvényességét tanúsítja” – magyarázta a plénumban Ioan Deneş szociáldemokrata szenátor, a közigazgatási bizottság titkára.

Az elfogadott módosítások szerint ha a szakszemélyzet elutasítja egy okirat aláírását, akkor ezt meg kell indokolnia egy erre a célra nyitott regiszterben. A bizottsági titkár szerint

ezzel megnő a szakapparátus minden tagjának felelőssége.

A szenátus szakbizottságainak döntése értelmében „egy közigazgatási határozat elfogadásának szükségességéről és időszerűségéről kizárólag a döntéshozó, illetve a végrehajtó testület határoz, és ezt semmilyen más intézmény nem ellenőrizheti”.

A liberálisok által benyújtott törvénymódosítást a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) tagjain kívül minden más párt támogatta.

Minden tisztviselő felelős minden olyan okiratért, amit aláírt. Azonban azt gondoljuk, hogy a polgármesternek is felelnie kell.

Ebben a tervezetben az a veszélyes, hogy mentesítheti a polgármestereket a felelősség alól azon dokumentumok esetében, amelyeket ellenjegyeznek. Kérjük a tervezet elutasítását” – fogalmazott Florina Presadă, az USR szenátora. A szenátus döntő házként, 97 támogató és 8 ellenszavazattal fogadta el a módosítást.