ActiveWatch: a romák, a magyarok és a melegek ellen irányul a gyűlöletbeszéd Romániában

Hírösszefoglaló 2017. május 15., 18:07

A romák, a magyarok, a menekültek és a melegek ellen irányulnak a legtöbb esetben az intoleráns megnyilvánulások a romániai közbeszédben - derül ki az ActiveWatch jelentéséből.

A jelentésben a 2015-2016-ban, Romániában tapasztalt gyűlöletbeszédet vette górcső alá a szervezet. Az ezt bemutató sajtótájékoztatón Radu Răileanu, az ActiveWatch képviselője azt mondta, a közbeszédben leginkább a romák, a magyarok, a menekültek és az LGBT-közösség (homoszexuálisok, biszexuálisok, transzneműek) ellen tapasztalhatók intoleráns megnyilvánulások – számolt be az Agerpres. Răileanu szerint a felmérés készítői arra a következtetésre jutottak, hogy

az egyetlen intolerancián alapuló megmozdulás, amely valóban nagy tömegeket mozgatott meg, a Koalíció a családért alkotmánymódosítási kezdeményezése volt: hárommillió személy írta alá.

Hozzátette, ugyanakkor egyre több résztvevőt vonzanak a másság elfogadását hirdető rendezvények. „A diverzitás elfogadását hirdető üzenetek a kultúrán keresztül fogalmazódnak meg: a színház- és filmfesztiválok, a soknemzetiségű fesztiválok felől. Az ilyen típusú fesztiválok azonban külföldi finanszírozásra vannak utalva” - közölte az ActiveWatch képviselője.

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács tevékenységéről azt mondta: gondot jelent, hogy nem egységes gyakorlat alapján oldják meg a panaszokat, és ez azt a benyomást kelti, hogy

a testület hajlamos a politikusokat védeni, és „bátortalanul” viselkedik,

amikor felmerül a gyanú, hogy valamely érintett - akár panasztevő, akár feljelentett - a közigazgatási bíróságon fellebbez a CNCD döntése ellen. Ugyanakkor bírálta a testület bíráskodási gyakorlatát, amikor a börtönökben fogvatartottak diszkriminációs panaszairól van szó.

Az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) tevékenységéről a szakember úgy vélekedett: nehezen ismeri fel a gyűlöletbeszédet és kevés büntetést szabott ki, igaz, nagy összegekben. Az ActiveWatch elnöke, Mircea Toma szerint

Romániában a sértettek nem élnek a törvényadta lehetőségekkel, holott csak ez vezethet oda, hogy a társadalom egésze toleránsabbá váljon.

Leszögezte, Románia „a mennyország egy sarkának” tűnik gyűlöletbeszéd tekintetében, ha azt nézzük, hogy „mi történik a világban, és Románia közvetlen közelében is”. „De figyelmesebben szemügyre véve kiderül, hogy a mennyország sarka valójában egy kitörni készülő vulkán” - fogalmazott Mircea Toma. Hozzátette, hogy a gyűlöletbeszéd fokozódik a menekültekkel szemben, és az alkotmánymódosítást célzó aláírásgyűjtéssel az ortodox egyház is hozzájárult a gyűlöletkeltéshez.