Navracsics Tibor uniós biztost faggathatják a kolozsváriak

Krónika 2017. május 15., 17:04

Kerekasztal-beszélgetésen vesz részt Kolozsváron Navracsis Tibor, az Európai Bizottság kultúráért, oktatásért, ifjúságért és sportért felelős biztosa, aki az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) kongresszusa alkalmából látogat a kincses városba.

Magyarország kolozsvári főkonzulátusa hétfőn szerkesztőségünket arról tájékoztatta, hogy Navracsics Tibor május 17-én, szerdán 18:30-tól az Impact Hub-ban (Kolozsvár, Állomás/Gării utca 21., D épület földszint) vesz részt fórumon. Az Európai Bizottság kultúráért, oktatásért, ifjúságért és sportért felelős biztosát és Vasile Pușcașt, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem professzorát az ifjúságot érintő kérdésekről, az oktatásról és az Európai Unió jövőjéről kérdezhetik a kolozsváriak.

A beszélgetésen szó lesz arról, hogy milyen szerepet játszik az oktatás a gazdaságban, hogyan készíthetjük fel a fiatalokat a jövő munkaerőpiaci kihívásaira, és hogy miként támogathatja a kultúra az innovációt és az európai identitás kialakítását.

Az Európai Bizottság romániai képviselete által rendezett kerekasztal-beszélgetésre a belépés ingyenes, regisztrálni ezen a linken lehet.

Navracsics Tibor egyébként az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) a hétvégén rendezendő kongresszusára látogat Kolozsvárra. Mint arról a Krónika beszámolt, a bukaresti diplomácia megpróbált keresztbe tenni az uniós biztos kincses városi útjának. A román külügyminisztérium igyekezett lebeszélni egyes meghívottakat, politikusokat arról, hogy részt vegyenek a kisebbségi ernyőszervezet kincses városi fórumán.

Lapunk értesülései szerint a külügyminisztérium méltatlankodó levelet küldött Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének, értetlenségének adva hangot amiatt, hogy Navracsics Tibor részt vesz a FUEN-kongresszuson, Bukarestbe azonban már nem látogat el.

{K1}