Hétfőn is gondokat okozott a zsarolóvírus Romániában

Balogh Levente 2017. május 15., 16:47

Hétfőn is problémákat okozott Romániában a világ számos országának számítógépes rendszerei ellen pénteken indított zsarolóvírusos kibertámadás.

Fotó: Barabás Ákos

A bákói megyei kórházban egy időre elérhetetlenné vált az adatbázis egy része, az aradi vámhatóság munkatársaival pedig reggel azt közölték, kapcsolják ki számítógépeiket, mivel számítógépes támadás gyanúja áll fenn. A hatóságnál a helyzet tisztázásáig szünetelt a munka, így mintegy 30, ellenőrzésre váró kamionnak kellett az udvaron vesztegelnie. Problémák voltak a temesvári regionális parancsnokságon is.

Az Országos Statisztikai Intézetben (INS) is arra szólították fel az alkalmazottakat, hogy a kibertámadás veszélye miatt ne kapcsolják be számítógépeiket. Leállították a képviselőház honlapját is, hogy megelőző jellegű ellenőrzést végezzenek rajta. Az összesítés szerint

Romániában összesen 322 IP-cím vált a nemzetközi kibertámadás áldozatává.

A WannaCry nevű vírus 150 ország összesen 200 000 számítógépes rendszerét fertőzte meg, Romániában többek között a mioveni-i Dacia-üzemet is, ahol két napig szünetelt a munka. A WannaCry zsarolóvírus elérhetetlenné teszi a számítógépen tárolt adatokat, és azokat csak akkor oldja fel, ha az áldozat a támadók által megadott módon pénzt utal át nekik.

Az Országos Kiberbiztonsági Központ (CERT) hétfőn elővigyázatosságra intette a polgárokat, és közölte:

a vírus olyan e-mailekben terjed, amelyek maliciózus csatolmányokat vagy hivatkozásokat tartalmaznak, és akkor aktiválódik, ha a címzett rákattint ezekre.

A vírus a Windows egy hibáját kihasználva kezd el terjedni a belső hálózatokon. A Microsoft még márciusban kibocsátotta a hiba orvoslására szolgáló, MS17-010 jelű frissítést.

A veszélyeztetett operációs rendszerek a következők: Microsoft Windows Vista SP2, Microsoft Windows Server 2008 SP2 és R2 SP1, Microsoft Windows 7, Microsoft Windows 8.1, Microsoft Windows RT 8.1, Microsoft Windows Server 2012 és R2, Microsoft Windows 10, Microsoft Windows Server 2016, Microsoft Windows XP, Microsoft Windows Server 2003.

A CERT azt javasolja, mindenki telepítse a naprakész frissítéseket, használjon vírusirtót, és ne nyissa meg az ismeretlen címről érkező csatolmányokat.

Az európai rendőrségi együttműködési szervezet (Europol) hétfőn közölte, egyelőre úgy tűnik, az európai kormányoknak és vállalatoknak sikerült elkerülniük a „kiberkáoszt”, a helyzet stabilizálódni látszik.