Szent László Napok jazzre hangolva

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. május 15., 15:22

Kerámiakiállítás, filmbemutató, operett és jazzkoncert követi egymást júniusban a nagyváradi Szent László Napok előprogramjaként.

Zatykó Gyula és Nemes István Fotó: Boros Csilla

A Szent László Napok főszervezője, Zatykó Gyula hétfőn sajtótájékoztatón közölte, már a június 19-ei hivatalos színházinyitóünnepség előtti napon megtartják a hagyományos kerékpártúrát Biharkeresztesre, és bemutatják Kósa Klára kerámiaművész Lelkünk virágai című kiállítását, azt a tizenkét, falra akasztható kerámialapot, amelyek jelenleg a budapesti Magyarság Házában tekinthetők meg.

A magyar kormány „ajándéktárgy-beszállítójának" számító művész szimbolisztika-szakértőként a zsidó kereszténység jelképrendszeréből merítkezve készítette el ezeket a műtárgyakat, amelyeket majd a várban állítanak ki.

A várban szervezik a fesztivál legtöbb eseményét, így a kuriózumnak számító, Szent László-legendák jazzre hangszerelve című koncertet is,

amelynek ötletgazdája és megvalósítója a helyi Posticum Kulturális Központ. A programigazgató, Nemes István hangsúlyozta: „Szent László alakja integráló személyiség”, így ez a június 22-én, a nagyszínpadon látható premier is nemzetiségtől függetlenül az egész városnak szól majd.

Az első felében a konstancai Harry Tavitian Bartók Béla román táncfeldolgozásait és középkori örmény dalokat játszik majd jazzre hangszerelve, hogy ezután a magyarországi Balázs Elemér Group zenészei, Andrejszkij Judittal és Mizsei Zoltánnal kiegészülve, gregorián énekek és régi magyar egyházi népzenék jazzfeldolgozása révén mutassák be a városalapító lovagkirály alakját. Az előadás részeként legendák is elhangzanak majd román és magyar színészek tolmácsolásában.

Szent László királyt jeleníti meg az Álom hava című magyar film is,

amelyet június 20-án, Bicskei Zsolt rendező jelenlétében mutatnak majd be a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében, míg a hétvégi nagykoncertek előfutáraként, június 21-én a helyiek körében népszerű operett-előadásra várják majd az érdeklődőket a várba.

A mintegy száz programot felvonultató Szent László Napok részletes műsorterve az esemény nevét viselő hivatalos honlapon is elérhető lesz, a szervezők reményei szerint pedig idén a tavalyi látogatottságot is túlszárnyalja majd a június 19. és 25. között szervezendő fesztivál.