„Székelyföld nem egy múzeum” – ízek és értékek Budapesten

Krónika 2017. május 15., 13:34

Hagyományos kézműves termékekkel, népművészeti bemutatókkal, turisztikai kínálattal és sokszínű programmal várták az érdeklődőket Budapesten, a harmadik alkalommal szervezett, péntektől vasárnapig tartó Székely Fesztiválon.

Borboly Csaba egy tarisznyát és egy székely babát ajándékozott Varga Mihálynak Fotó: MTI

Száz kiállító 1300 terméke közül válogathattak a budapesti Millenáris parkban a harmadik alkalommal rendezett Székely Fesztivál résztvevői. A péntektől vasárnapig tartó rendezvénysorozaton minden nap más – Hargita, Kovászna, Maros – megye mutatta be kulturális értékeit – számolt be közleményében a háromszéki önkormányzat.

„Az elmúlt három évben kiderült, hogy Székelyföld sokkal gazdagabb annál, minthogy három nap elég legyen minden értékének bemutatására, ezért felmerült annak az ötlete, hogy ősszel is rendezzünk egy fesztivált. A székely fesztiválon egyszerre három dolog, a hagyomány, a termék és a kultúra kapcsolódik össze.

Ez a rendezvény hitünk és szívünk szerint hozza össze a Székelyföldet Budapesttel”

– mondta Varga Mihály, Magyarország nemzetgazdasági minisztere, a fesztivál fővédnöke a rendezvény pénteki megnyitóján.

Pénteken a Hargita megyei termelők mutatkoztak be, kínálatukban a kerámiától, festett bútoroktól kezdve a tejtermékekig és a gyógyteákig a székely termékek sokasága szerepelt.

Székelyföld nem egy múzeum, hanem jelen vannak a hagyományaink, de jelen van a modernitás is.

A sokszínű Székelyföld várja a magyarországi vendégeket, ebből kíván ízelítőt nyújtani a három megye ezen a rendezvényen” – jelentette ki Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke.

Szombaton Kovászna megye, Háromszék mutatta meg hagyományos értékeit: a Százlábú Néptáncegyüttes magyar népi játékokkal, néptánccal várta az érdeklődőket, a Tokos zenekar szolgáltatta talpalávalót, a budapesti közönség megkóstolhatta a borvizet is.

„Több mint 700 km-ről, Háromszékről jó szívvel jöttünk, és szeretettel várjuk az anyaországiakat hozzánk, hiszen

van, amit megmutatni még az ezeréves múltunkban gyökerező értékekből”

– mondta Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke.

Maros megye a Székely Fesztivál harmadik napján, vasárnap mutatkozott be. Színpadra lépett a Maros Művészegyüttes, a fesztivál résztvevői a szovátai fürdőéletről és a Maros megyei szokásokról, néphagyományokról és kézművesmesterségekről is tájékozódhattak.

„Ez a harmadik év, amikor a Székely Fesztivált megszervezik Budapesten, és a hármas szám ezúttal is bűvösnek bizonyul, mert az eseményen idén először vesz részt mindhárom székelyföldi megye hivatalos módon. A rendezvény azért fontos számunkra, mert alkalmat ad arra, hogy megmutassuk értékeinket és hogy

együtt legyünk mi, székelyek és magyarok”

– részletezte Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke. Az idei fesztiválon Gyergyószék díszvendégként vett részt, mindhárom napon jelen volt kínálatával.

{K1}