Sztrájkol a pénzügyminisztérium 22 ezer alkalmazottja, a vámosok lassítják a határforgalmat

Krónika 2017. május 15., 11:00

A pénzügyminisztérium alárendeltségébe tartozó intézmények csaknem 22 ezer alkalmazottja lépett spontán sztrájkba hétfőn reggel a közalkalmazottak egységes bérezését célzó törvénytervezet miatt. A vámosok sztrájkja a határforgalmat is érintheti.

Sepsiszentgyörgyön is spontán sztrájk kezdődött az adóhivatalban Fotó: Bíró Blanka

Az adóhatósági alkalmazottak szakszervezete (FNSF) a Mediafax hírügynökségnek arról számolt be, hogy a jogszabályjavaslat miatt csökken a fizetésük. Kifejtik, ezért arra kérik a pénzügyminisztériumot és a kormányt, hogy gondolják újra a bértáblákat, és vegyék figyelembe munkájuk „összetettségét és fontosságát”. A szakszervezet figyelmeztet, hogy

a tiltakozó akciót az alkalmazottak robbantották ki, és meghatározatlan időre elhúzódhat, így a sztrájk miatt leállhat az adóbegyűjtés és az ügyfélfogadás.

„Ahelyett, hogy a kormány 10 000 lejt fizetne 35 000 újonnan alkalmazott adótanácsadónak – ami a kétszerese a pénzügyminisztérium alárendeltségébe tartozó intézmények alkalmazottai fizetésének –, inkább becsületes fizetést biztosíthatna annak a 25 000 alkalmazottnak, akik begyűjtik az államkassza bevételeit” – mutat rá a szakszervezet. Mint írják, ez hozzájárulna ahhoz, hogy jól képzett szakembereket vonjanak be és tartsanak meg a rendszerben. Kifejtik, a szakszervezetek mindent megtettek annak érdekében, hogy ne fokozódjon a konfliktus,

a jelenlegi helyzet a hatóságok passzivitásának tulajdonítható.

„Ha pedig elhúzódik, az éppen a bérezési törvény előírásainak a gyakorlatba ültetését sodorhatja veszélybe” – teszik hozzá.

A szakszervezet ugyanakkor emlékeztet, hogy a pénzügyminisztérium alárendeltségébe tartozó intézmények alkalmazottai nem kapnak prémiumot vagy más pluszjuttatást, és összeférhetetlenek minden más, jövedelemhozó tevékenységgel.

Fotó: TimpOnline

A Hotnews beszámolója szerint elsőként az adóhatóság (ANAF) alkalmazottai szüntették be a munkát, majd a vámosok is bejelentették, hogy csatlakoznak a tiltakozó akcióhoz. Utóbbiak sztrájkja miatt a szelektív ellenőrzés helyett

valamennyi gépkocsi csomagterét meg kell vizsgálniuk a határőröknek, így a tiltakozás Románia határforgalmát is károsan érintheti,

várakozásra, de akár határátkelők lezárására is számítani lehet, figyelmeztet a hírportál.

Hétfőn délelőtt közleményt bocsátott ki a határátkelők alkalmazottainak szakszervezete, amelyből kiderül: szolidarizálnak a pénzügyminisztérium alárendeltségébe tartozó intézmények dolgozóival, és 10 órától tiltakozásba kezdtek. Ez „túlbuzgó” ellenőrzéseket jelent, vagyis mostantól nem csak szelektíven, a kockázati elemzésnek megfelelően ellenőrzik az átkelőket.

„Ellenőriznek minden közlekedési eszközt, ami lassítani fogja az átkelést, akár le is állhat a forgalom a határátkelőknél” – mutat rá közleményében a határátkelők alkalmazottainak szakszervezete. Elégedetlenségük oka, hogy az egységes bérezési törvény jelenlegi tervezete szerint 2018. január elsejétől kevesebbet fognak keresni, mint jelen pillanatban.