Jutalom jár a szelektív hulladékgyűjtésért

Bíró Blanka 2017. május 15., 08:09

Környezettudatosságra nevelő országos kampányhoz csatlakozott Háromszék a megyei integrált hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztésével megbízott egyesület révén.

Fotó: EcoAtitudine

Az októberig zajló kampány célja a szelektív hulladékgyűjtés fontosságának a népszerűsítése.
A megfelelő zsákokba külön gyűjtött szemetet a helyi hulladékgazdálkodási cégek havonta egy kijelölt napon térítésmentesen begyűjtik a lakosságtól, ugyanakkor

a legtöbb szelektív hulladékot gyűjtő településen jutalmazzák az iskolát: mágneses táblát, táblagépet, sport- és tanfelszereléseket kap a jól teljesítő tanintézet.

Kovászna megyében 10 vidéki település csatlakozott a programhoz. A kampánykörút során a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület önkénteseivel látogatnak el a benevezett iskolákba, ahol környezettudatosságra nevelő, interaktív előadásokat tartanak. Ambrus József, az egyesület ügyvezető igazgatója szerint a kampány során a gyerekek bevonásával tulajdonképpen a szülőket szólítják meg.

„Abból kiindulva, hogy a gyerekek a legfogékonyabbak az újra, már a kezdetektől környezettudatosságra kell nevelnünk őket, megtanítani, hogy védjék a természetet, gyűjtsék szelektíven a hulladékot,

talán így nagyobb esélyünk lesz arra, hogy mi, felnőttek is odafigyeljünk környezetünk tisztaságára”

– fogalmazott Ambrus.

Az „EcoAtitudine” elnevezésű országos kampány 2020-ig zajlik Romániában, Kovászna megye idén először csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez. Ebben az évben országszerte több mint 900 000 személy, 15 megye, 200 település, 320 iskola és 340 000 háztartás részvételére számítanak a szervezők.