Száz grafika Aradon az Isteni színjátékról

Kiss Judit 2017. május 14., 11:05

Dante Alighieri Isteni színjátéka ihlette meg Simó Margit aradi grafikust, aki száz illusztrációt készített a 14. században született műről, amelyet Babits Mihály a világirodalom legnagyobb költeményének nevezett.

Fotó: Aradi hírek

Több mint hat év alatt született meg a sorozat, de a legtöbb időt nem a rajzolás, hanem az itáliai szerző művének olvasása, újraolvasása és értelmezése vette igénybe – árulta el a művész a szerda esti megnyitón, amelyet az Arad Megyei Múzeum szépművészeti osztályának kiállítótermében tartottak – írta a Aradihírek.ro.

A tárlat a Kölcsey Egyesület Kölcsey Képtár sorozatának 9. kiállítása, a múzeum partnerséget vállalt a szervezésben. A megnyitón Adriana Pantazi muzeográfus és Fekete Ká­roly, az egyesület alelnöke méltatta a művészt és az alkotásokat, köszöntőt mondott Bognár Levente aradi alpolgármester.  A grafikus a Temesvári Rádió magyar adásának elmondta, hosszú

időbe telt feldolgozni és értelmezni az olvasmányélményt, könytárban is keresgélte, olvasta az Isteni színjátékról szóló munkákat.

„Miután ezeket összeszedtem és megértettem, összeállt egy kép a mű egy-egy énekéről. A grafikák mellett egy-egy idézet is olvasható, ami az illusztrációt ihlette, többnyire drámai jelenetek és történések. Ezekből oly sok van a műben, hogy már az is művészet, ha az ember megtalálja azt, amelyik a szerző üzenetét hordozza” – fejtette ki Simó Margit. Úgy fogalmazott, Dante az Isteni színjátékban kezdettől arra figyelmeztet: ember, nemcsak anyagból vagy, vigyáznod kell arra, hogy milyen értékek szerint élsz, mert életednek célja és értelme kell hogy legyen.

„Hat évig olvastam a művet, újraolvastam, értelmeztem, szétboncoltam és újra összevarrtam, és még ma is, ha kinyitom a könyvet és belelapozok, rájövök, hogy az illető részt nem is olvastam, még mindig tele van számomra ismeretlen üzenetekkel.

Az Isteni színjáték olyan élmény, ahonnan tulajdonképpen nem lehet visszafordulni és nem lehet kijönni, csak elmélyedni lehet benne. Mindenkinek azt ajánlom, hogy olvassa a dantei művet, hiszen őrületes tudás van benne, elképesztően gazdag világ, ahová csak belépni lehet, innen kilépni nem érdemes” – fogalmazott Simó Margit, a képzőművész.

A Dante művéről készített száz illusztrációt felvonultató kiállítás június 18-áig tekinthető meg az aradi szépművészeti részleg Ovidiu Maitec termében.