Harc a csíkszeredai bölcsődei helyekért

Molnár Rajmond 2017. május 14., 10:05

Több szempont alapján döntik el Csíkszereda egyetlen bölcsődéjében, hogy melyik gyermek beíratását fogadják el, az egyik fontos kritérium, hogy a szülők pontosan fizessék a helyi adókat és illetékeket.

Fotó: Veres Nándor/archív

A viszonylagos szigorúságra azért is szükség van, mert rendszerint a meghirdetett helyek számánál több gyermeket íratnak be, idén ugyanakkor több hely áll rendelkezésre, mint tavaly, a kicsikkel pedig tipegő csoportba is lehet jelentkezni.

Az iratkozás június 7. és 16. között zajlik, és 44 helyet hirdettek meg. Kövér Katalin igazgató elmondta: a törvény szerint három hónapos kortól fogadják a gyermekeket, akik hároméves korukig maradhatnak a bölcsődében. Amennyiben a meghirdetett helyek számánál többen jelentkeznek, pontozásos rendszert alkalmaznak. Figyelembe veszik többek között a család szociális helyzetét, a gyerekek számát, a szülők munkavállalását, illetve az említett adózást.

A bölcsődét a helyi adókból tartjuk fenn. A jó adófizetők előnyt élveznek”

– érvelt az igazgató. Ha két gyermek azonos pontszámot kap, az iratkozás idejét veszik figyelembe. Kövér Katalin azt is elmondta: a túljelentkezés elkerülése érdekében az önkormányzat tavaly két tipegőcsoportot indított az egyik napköziben, ahova a két és fél évnél nagyobb gyermekek mehetnek. A városfejlesztési stratégiában ugyanakkor szerepel egy új napközi építése, ahol Kövér Katalin tudomása szerint további tipegőcsoportokat indítanának. Kérdés viszont, hogy a fejlesztésekre szükség lesz-e, a lakosság-nyilvántartási hivatal adatai szerint ugyanis néhány év alatt felére csökkent a városban született gyerekek száma – míg három éve mintegy 400 gyermek jött világra, tavaly alig több mint kétszáz csecsemő született.

Füleki Zoltán, Csíkszereda alpolgármestere úgy nyilatkozott: a városfejlesztési stratégiában egy új bölcsőde létrehozása is szerepel, erre azonban még várni kell, egyelőre nem áll módjukban e téren beruházásokat végrehajtani.