Kelemen: nincs itt az ideje kormányralépésnek, autonómiastatútum beterjesztésének

Rostás Szabolcs 2017. május 13., 18:14

Nincs itt az ideje Kelemen Hunor szerint annak, hogy az RMDSZ választ adjon a román szociáldemokraták kormányra hívó felvetésére. A szövetségi elnök a zilahi kongresszus végén elmondta azt is, nem időszerű a területi, illetve a kulturális autonómiáról szóló törvénytervezet beterjesztése.

Fotó: RMDSZ

Kelemen Hunor Liviu Dragneának a szövetség nagygyűlésén elhangzott, kormányzati részvételre biztató invitálására úgy reagált, hogy az RMDSZ-t egyelőre nem foglalkoztatja a hatalomban való részvétel kérdése. A Zilahon lezajlott 13. RMDSZ-kongresszus végeztével a szövetségi elnök újságíróknak elmondta, mindenekelőtt tartalmat kell adni a balliberális koalíciót alkotó pártokkal kötött parlamenti együttműködésnek, így jelen pillanatban nincs itt az ideje, hogy konkrét választ adjon Dragneának.

Kelemen lapunk kérdésére elmondta, elkészült az RMDSZ-nek a nyelvi jogok bővítésére vonatkozó törvénytervezete, a konkrét javaslatokat illetően azonban még nem egyeztettek a román kormánypártokkal. (Az előterjesztés a nyelvhasználati küszöb csökkentését, alternatív nyelvhasználati küszöbök bevezetését, az utcanévtáblák és közlekedési táblák feliratainak szabályozását célozza). „Nemrég átnyújtottam a tervezetet a PSD és az ALDE elnökének, és abban maradtunk, hogy körülbelül két hét múlva leülünk tárgyalni róla. Az általunk javasolt lépések korrekt, fontos lépések, és nagyrészt a Románia által ratifikált egyezményekre épít, ugyanakkor szankciókat is kilátásba helyez” – ismertette Kelemen.

A Krónika azt is megkérdezte az RMDSZ-elnökétől, együtt jár-e szerinte a nőknek nyújtott kvóta és pozitív diszkrimináció a hölgyek hangsúlyosabb politikai-közéleti szerepvállalásával. A politikus úgy válaszolt, hogy nem biztos ebben, viszont egyértelműen ösztönözni kell a nők szerepvállalását. „Én azt szeretném, ha egy adott idő múlva fele-fele arányban lenne a nők és férfiak aránya az RMDSZ-en belül, akár a társadalomban, de nem vagyok benne biztos, hogy a mostani döntés odavezet. Mi megteremtettük ennek a lehetőségét, ugyanakkor az is fontos, hogy ez ne vezessen kontraszelekcióhoz” – közölte az RMDSZ elnöke.

A politikus közölte, elkészült ugyan a szövetségnek a székelyföldi területi autonómiáról, illetve a kulturális autonómiáról (kisebbségi törvénytervezet) szóló jogszabálytervezete, ám ezeket akkor kell előterjeszteni a parlamentben, amikor „az RMDSZ azt érzi, hogy lehet”.

„Azt kell eldönteni, hogy mi a cél: eredmény akarunk elérni vagy bűvészmutatványt akarunk produkálni. Olyan helyzetet kell teremteni, hogy érdemben előre lehessen lépni. Mi azt szeretnénk, ha már holnap lenne autonómia, de a románok nemcsak az önrendelkezéstől, hanem a regionális identitás felvállalásától is félnek” – állapította meg Kelemen.

A román külügyminisztériumnak az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) egy hét múlva Kolozsváron rendezendő kongresszusához való viszonyulása kapcsán Kelemen úgy vélekedett: a bukaresti diplomácia óriási hibát követett el az ügyben. A külügyi tárca hozzáállását kongresszusi beszédében is élesen bíráló politikus megengedhetetlennek nevezte, hogy a minisztérium megpróbált lebeszélni egyes meghívottakat arról, hogy részt vegyenek a kincses városi fórumon.

Mint arról beszámoltunk, lapunk értesülései szerint a román külügyminisztérium méltatlankodó levelet küldött Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság (EB) elnökének, értetlenségének adva hangot annak kapcsán, hogy Navracsics Tibor, az EB kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa részt vesz a FUEN-kongresszuson, ám Bukarestbe nem megy el.