Operatív testület felel azért, hogy legyen elegendő oltóanyag

Hírösszefoglaló 2017. május 13., 10:54

Operatív csoport létrehozását kérte pénteken Sorin Grindeanu miniszterelnök a romániai oltóanyagkrízis megoldása érdekében.

„A kormány és az egészségügyi minisztérium kötelessége, hogy megoldást találjon az oltóanyagkrízisre. (...) Nem hozhatunk törvényt a kötelező oltásról, amíg nincs garantálva a megfelelő oltóanyag” - idézte a miniszterelnököt az Agerpres.

A kormány közleménye szerint az operatív csoportnak „világos mandátuma lesz, beleértve azt is, hogy javaslatot tehet a törvény módosítására”. Grindeanu azt mondta: szóba jöhet a jogszabályok sürgősségi eljárással való módosítása is.

„Itt az ideje, hogy gyorsan és pontosan lépjünk. Elfogadhatatlan, hogy gyerekek haljanak meg, ha ez megelőzhető lett volna” - fogalmazott a miniszterelnök.

Florian Bodog szakminiszter bejelentette: a minisztériumban létrehoznak egy külön egységet, amelynek kizárólag az lesz a feladata, hogy folyamatosan gondoskodjék az oltóanyagról. A tárcavezető a kormányfővel, az érintett szakmai szervezetekkel és a civil társadalom képviselőivel tartott pénteki egyeztetést követően arról is beszámolt, hogy aláírták a szerződést 109.000 adag kanyaró, mumpsz és rózsahimlő elleni oltás (ROR) beszerzésére, pénteken pedig az országban található 10.000 adagra is megkötik a szerződést. Mint mondta, a megállapodásokat legkevesebb két, legtöbb négy évre kötik, hogy kiszámíthatóvá tegyék az ellátást, hogy ne kerüljenek olyan helyzetbe, mint a jelenlegi.

A miniszter hozzátette, a vakcinák jelentős részét egyetlen forrásból szerzik be. „Egy vagy két gyártó van, jelen pillanatban például a ROR-oltásokat egy vállalat tudja leszállítani két héten belül, a másik gyártó csak ősszel tudja kiadni a fennmaradt mennyiséget. Gyakorlatilag megoszlik a piac” - mutatott rá a miniszter, aki azt reméli, hogy az év közepéig sikerül „valamelyest normalizálni” a helyzetet.