Szatmári cégek csalogatják haza a diákokat a kolozsvári állásbörzén

Kiss Előd-Gergely 2017. május 11., 23:48

Informatikusokat, mérnököket, közgazdászokat, humánerőforrás-menedzsereket, pszichológusokat, gyógypedagógusokat keresnek többek között a szatmári cégek a pénteken még tartó kolozsvári állásbörzén.

Fotó: Kiss Előd-Gergely

Rendhagyó állásbörzét tartanak Kolozsváron – a csütörtökön elkezdődött és pénteken is zajló eseményt Szatmár hazavár címmel a szatmárnémeti polgármesteri hivatal szervezte meg a kincses városban tanuló szatmári fiatalok számára. Butka Gergely, az állásbörze főszervezője a Krónikának elmondta:

országos szinten először fordul elő, hogy egy település polgármesteri hivatala kezdeményez, sőt finanszíroz is ilyen rendezvényt.

„Érezzük azt, hogy a fiatalok elhagyják a várost, és a nagy egyetemi központok, különösen a Kolozsvárt jellemző magasabb életszínvonal, gazdagabb kulturális élet »csökkenti« Szatmárt a szemükben” – mutatott rá a probléma gyökerére a főszervező.

Hozzátette: a 2016-ban hivatalba lépett új városvezetés úgy döntött, tenni fog azért, hogy ez megváltozzon, s ennek kezdetének épp megfelel az állásbörze, de további lépéseket is szándékukban áll tenni, azért, hogy végül hazatérjenek Szatmárnémetibe az egyetemen tanuló diákok.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy

ettől még nem fognak a diákok hazajönni, hanem elsősorban élhető várost kell számukra teremteni, ennek az első lépése, hogy jól fizető munkahelyek legyenek”

– magyarázta Butka.

Az állásbörzére 217 diák regisztrált, számukra összesen 20 cég kínált állásokat, sőt a szatmárnémeti polgármesteri hivatal is felajánlott több mint 100 munkalehetőséget. Az állások nagy része mérnöki, informatikai munka. „A szatmárnémeti nagy gyárak munkaerőhiánnyal küszködnek. Informatikusokon kívül közgazdászokat, humánerőforrás-menedzsereket keresnek, sőt pszichológusokat, gyógypedagógusokat is. Az az állásbörze célja, hogy ezeknek az állásoknak a hírét eljuttassa a Kolozsváron tanuló szatmári fiatalokhoz” – magyarázta Butka Gergely.

Szilágyi Alexandra, az autóiparban érdekelt, különböző gumiból készült termékeket, alkatrészeket gyártó Woco cég humánerőforrás-menedzsere a Krónikának elmondta: elsősorban mérnököket keresnek, de szükségük van könyvelőre és műszaki szakemberekre is.

Azt reméljük, hogy minél több fiatalt tudunk felvenni, és bizonyítani tudjuk, hogy a szülővárosukban is vár rájuk élhető jövő.

Várjuk a fiatalokat az önéletrajzukkal vagy akár anélkül, jelentkezzenek minél többen, és a végén vegyük rá a hazatérésre őket” – fogalmazta meg várakozásait Szilágyi Alexandra.

A diákok is érdeklődőnek bizonyultak. Egyikük, Tivadar Renáta elárulta, elsőéves történelem szakos hallgató, aki történelemtanár és muzeológus akar lenni, csak nézelődni jött, nyáron szeretne dolgozni, és gondolta, körülnéz. Beszélgetőpartneréről pedig kiderült, hogy ő Sebastian Tarța, és harmadéves a kolozsvári képzőművészeti és formatervezői egyetemen, ahol ipari és beltéri formatervezést tanul. „Jöttem, hogy megnézzem, mégis milyen munkahely passzolna a szakmámhoz” – válaszolta lapunk kérdésére.