Elhatározták: a váradi pólósok két győzelemért utaznak Bukarestbe a döntőben

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. május 12., 08:39

Bukarestben, a címvédő Steaua vendégeként kezdi hétvégén az egyik fél harmadik győzelméig tartó bajnoki döntőt a Nagyváradi VSK férfi vízilabdacsapata.

Kádár Kálmán

A közel egy évtizedig egyeduralkodó Körös-partiak épp az elmúlt szezonban adták át trónjukat a fővárosi „bakáknak”, de reményeik szerint csak ideiglenesen.

„Azzal az elhatározott céllal utazunk, hogy megnyerjük a bukaresti meccseket” – szögezte le a Krónikának Kádár Kálmán vezetőedző a szombaton és vasárnap is 11 órától kezdődő találkozókkal kapcsolatban. Szerinte tanítványai ugyan

nem felejtették el, hogy alig két hete még 10-5-re elveszítették a Román Kupa-döntőt a Steaua vendégeként, de abból levonták a megfelelő következtetéseket, hogy most ne kövessék el ugyanazokat a hibákat.

Ahogyan akkor, úgy most is Adrian Alexandrescu és Tóth Ferenc lesz a bíró – előbbi bár váradi, de szakmai elismertségére való tekintettel fújhat a váradiak meccsein –, ezért a szakember most nem is aggódik a játékvezetés miatt, ugyanakkor az asztalnál ülő hazai időmérők szubjektivitása még felboríthatja terveiket. Persze azt Kádár is megjegyezte, hogy

felkészültek a fináléra, az ezzel járó nyomás pedig már nem jelent újdonságot számukra.

Az idei szezonban, mint ismeretes, a VSK a kupadöntőn kívül az alapszakaszban is kikapott a Steauától, ugyanakkor a Bajnokok Ligája-selejtezőben felülmúlta Andrei Iosep legénységét.

Közülük Nikola Murisic 93 góllal vezeti a góllövőlistát a Dinamo elleni bronzmeccsre készülő Sportul Studențescet erősítő Vlad Georgescu (77 gól) előtt. A váradiak legeredményesebb játékosa eddig Szabó István (69) – aki harmadik a listán –, mellette pedig Kováts Viktor (50) került be a top tízbe. Kádár azonban rámutatott, hogy ez egyáltalán nem meglepő, mivel a Kolozsvár, az Arad, a Rapid vagy a Váradi Crișul elleni „gólzáporos” találkozókon rendre a fiatalokat játszatta, miközben válogatott kulcsemberei pihenőt kaptak. „Engem az érdekel, hogy a fiatalok is tapasztalatot szerezzenek” – fűzte hozzá.

Ennek a stratégiának eredményei is vannak, hiszen például

a váradi pólóiskolából kikerült, időközben román válogatottságig jutott Szabó Roland történelmi sikert ünnepelt szerda este magyarországi klubcsapatával:

a Miskolc a BVSC ellen aratott 11-6-os győzelmével 2-1-re megnyerte az egyik fél második győzelméig tartó párharcot az Eurokupa-indulást jelentő ötödik helyért. A magyar bajnokságot ismét a Szolnok nyerte meg: 8-3-as egri sikerével 3-0-ra kerekítette az összesítettet. Cseh Sándor edző csapata ezzel sorozatban harmadik, története kilencedik bajnoki címét ünnepelte az Eger, a Budapesti OSC és a – nagyváradiak legyőzésével – idén Eurokupa-győztes Ferencváros előtt.