Véget ért a sztrájk a marosnémeti hőerőműben

Hírösszefoglaló 2017. május 11., 23:01

Véget ért a marosnémeti hőerőmű termomechanikai részlegén dolgozók sztrájkja, miután a Vajdahunyadi Energetikai Komplexum vezérigazgatója csütörtök délután megígérte, hogy két héten belül egy bizottság kielemzi az alkalmazottak követeléseit.

Cristian Iştoc, a vajdahunyadi Szolidaritás szakszervezet elnöke az Agerpres hírügynökséget arról tájékoztatta: a CEH vezetőségének döntése értelmében bizottság alakul, amely válaszokat keres a vállalat jövőjével, a bérezéssel, az elbocsátások esetén felmerülő szociális védelemmel kapcsolatos kérdésekre.

A bizottságnak két hét áll rendelkezésére, hogy megfogalmazza válaszait és bérkorrekciókat javasoljon. Cristian Iştoc elmondta,

az alkalmazottak tiltakozása, beleértve az egyik kollégájuk által elkezdett éhségsztrájkot is, ilyen körülmények között abbamaradt.

Csütörtök reggel a marosnémeti hőerőmű termomechanikai részlegének dolgozói spontán sztrájkot robbantottak ki, mert elégedetlenek a munkakörülményekkel és a bérezéssel. Cristian Iştoc, a Szolidaritás szakszervezet elnöke szerint egyes alkalmazottaknak „két éve nem jut védőruhára, de a vállalat vezetősége politikai kritériumok alapján emel béreket, sőt új embereket alkalmaz”. 'Mindeközben azt hangoztatják, hogy nincs pénz” – mondja a szakszervezeti bizalmi.

Az idézett forrás szerint a vezérlőben az éjjeli váltás munkatársai látják el a feladatokat, akik, miután lejárt a váltásuk, legtöbb négy órát maradhatnak munkában.

Nem sokkal a sztrájk kirobbanása után éhségsztrájkba kezdett egyik, a hőerőmű vezérlőjében dolgozó alkalmazott, így fejezve ki elégedetlenségét amiatt, ahogyan a Vajdahunyadi Energetikai Komplexum vezetősége reagált a csütörtök reggel spontán sztrájkba lépett munkavállalók követeléseire.

„Az éjjeli váltásból itt maradt egyik munkásról van szó, aki elégedetlen azzal, hogy a tiltakozókat nem a kellő tisztelettel kezeli a vállalat vezetősége” – nyilatkozta az Agerpresnek Cristian Iştoc. A szakszervezeti bizalmi szerint ezt követően érkezett a helyszínre Viorel Stancu, a CEH vezérigazgatója, aki tárgyalásba kezdett a vezérlőben tiltakozó alkalmazottakkal.