Meghiúsult Török Zsolték Himalája-expedíciója

Bede Laura 2017. május 11., 18:20

A viszontagságos időjárás és a lavinaveszély miatt jobbnak látta feladni a Himalája-expedíciót az aradi Török Zsolt és a kolozsvári Vlad Căpușan, akik április 18-án indultak el az egyik legnehezebben megközelíthető hegycsúcsra, a 7161 méteres Pumorira.

Fotó: Török Zsolt Facebook-oldala

Döntésüket csütörtökön jelentette be közösségi oldalán az aradi hegymászó. „Négy napig kíméletlen és állandó harcot folytattunk a heggyel, egy hatalmas vihar szétszórta a tárborunkat, egy lavina pedig tíz méteren sodorta a társam, de szerencsére ki tudott szabadulni a fogságából. Nehéz volt meghozni ezt a döntést, de ez tűnt a leghelyesebbnek. 6800 méterig jutottunk fel” – olvasható a bejegyzésben.

Az expedíció különlegessége lett volna, hogy a két hegymászó egy eddig ismeretlen, új útvonalon akarta megközelíti a célpontot. Török Zsolt arról is beszámolt, hogy alpinista társával a jövőben visszatérnek a hegyre, és megpróbálnak egy újabb rekordot felállítani.

Török Zsolt és Vlad Căpușan Fotó: Török Zsolt Facebook-oldala

A két hegymászó 2016-ban a Himaláján megdöntötte a világrekordot, elsőként jutottak fel a névvel még nem rendelkező, a Makalu térség 6400 méteres, Peak 5 jelzésű hegycsúcsára. 2013-ban Török Zsolt vezette azt a román hegymászócsapatot, amely feljutott a 8126 méteres Nanga Parbat csúcsra – ezt az expedíciót tekintik a román alpinizmus legnagyobb teljesítményének.