Korrupcióval gyanúsítják a volt RMDSZ-es főtitkárhelyettest

Krónika 2017. május 11., 17:21

Vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt hatósági felügyelet alá helyezte az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) Para Lórántot, a Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium egykori főtitkárhelyettesét.

A nyomozó hatóság csütörtöki közleménye szerint vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt május 10-ei kezdettel hatvan napra hatósági felügyelet alá helyezték Para Lórántot, aki a tett elkövetésekor a Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium főtitkárhelyettese volt.

A vádhatóság szerint Para Lóránt még 2010-ben 250 ezer lejt kapott egy cégtől, cserébe egy gátépítési munkálattal való megbízásért, amelynek értéke 5 millió lej volt.

A gyanúsított ugyanebben az évben a DNA szerint egy alárendeltjétől tengerparti és ausztriai üdüléseket fogadott el, cserében az illető megtarthatta vezetői posztját a Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium alárendeltségébe tartozó intézmény élén, és pénzbeli támogatást is kiutaltak bizonyos felújítási munkálatok elvégzésére, amelyeknek ez az intézmény lett a haszonélvezője. Az ügyészség közölte, Para 18 376 lej értékben Mamaián, 4 485 lej értékben pedig Ausztriában vakációzott, üdüléseit pedig a beosztottja fizette.

Para Lóránt az RMDSZ háromszéki szakpolitikusaként töltött be különböző tisztségeket bukaresti tárcáknál – többnyire Borbély László miniszteri mandátumai idején –, korábban például a fejlesztési és lakásügyi minisztérium igazgatója is volt. Tagja volt ugyanakkor többek között a Feddhetetlenségi Ügynökség vezetőtanácsának, valamint a többségében állami tőkével működő Eximbank igazgatótanácsának is. Ez utóbbi minőségében 2010-ben kapott 205 ezer lejes juttatásából 148 ezer lejt a Solidaritatea állami vagyonalapnak adományozott, ennek okán akkoriban a bukaresti sajtó a legnagyobb, állami tisztséget betölő filantrópnak nevezte Para Lórántot.