Végső csatába „tolta” a Várad a Kolozsvár elleni kosárelődöntőt

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. május 11., 15:30

Kolozsváron dől el az U-BT–Nagyváradi VSK elődöntő az élvonalbeli férfi kosárlabda-bajnokságban. A továbbjutó a Nagyszebent búcsúztató Steauával találkozik a fináléban.

Fotó: Roby Boros/a Nagyváradi VSK Facebook-oldala

A mindent eldöntő ötödik meccsre hosszabbodott a Kolozsvári U-BT–Nagyváradi VSK elődöntő az élvonalbeli férfi kosárlabda-bajnokságban, mivel a Körös-partiak hazai közönségük előtt ledolgozták idegenből hozott hátrányukat, és a szerda esti 85:76-ös győzelmükkel kiegyenlítették 2-2-re az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharc összetettjét.

Az alapszakaszgyőztes és a szezon legjobbjának tartott kolozsváriak most ugyan jobban kezdtek, mint két nappal korábban, ám a bravúrosan védekező hazaiak – a harmadik negyedet leszámítva – végig irányításuk alatt tartották a játékot.

Cristian Achim váradi edző szerint a két hazai találkozón bebizonyosodott, hogy tanítványai „valódi bajnokok”,

akik erejüket meghaladó intenzitással harcoltak. „Az első váradi meccs után mindent megtettünk, hogy nehogy elkényelmesedjünk a győzelem után. Ezért a pszichológiai harcért külön gratuláció illeti a fiúkat" – tette hozzá. A szombati, mindent eldöntő ötödik találkozón szerinte a kolozsváriakon lesz a nagyobb nyomás, ők pedig ismét a maximumot akarják majd nyújtani, hogy lehetőségük legyen a címvédésre.

A VSK az elmúlt szezonban megnyerte a bajnokságot, ezért

Mihai Silvășant, az U-BT edzőjét elmondása szerint nem is lepte meg, hogy az ellenfél nem roppant meg a két kolozsvári vereség után.

Elismerte, hogy Váradon nem tudtak felemelkedni a házigazdák szintjére, ugyanakkor a döntő meccsen megint élvezhetik a hazai pálya előnyeit. Aleksandar Rasic játékára viszont már nem számíthatnak, a szerb Achilles-ina ugyanis elszakadt a szerda esti meccs utolsó negyedében. Műteni kell, így számára az idény befejeződött.

Az már eldőlt, hogy a szombaton 18 órától rendezendő U-BT–VSK rangadó továbbjutója a Steauával találkozik a döntőben, hiszen a bukarestiek 81:63-ra megnyerték a Nagyszeben elleni negyedik csatát, és 3-1-es összesítettel, 21 év után most először jegyet váltottak a fináléba. Dan Fleșeriu edző erdélyi gárdája a bronzéremért harcolhat a folytatásban.