Kelemen kiállt Európa etnikai, vallási és nyelvi sokszínűsége mellett

MTI 2017. május 11., 14:59

Európa alapértékei közé tartozik az etnikai, vallási és nyelvi sokszínűség, ezeket az értékeket továbbra is meg kell őrizni, és meg kell szilárdítani – hangoztatta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke csütörtökön a bukaresti parlamentben.

Fotó: RMDSZ

Az RMDSZ elnöke a román uniós csatlakozás tizedik évfordulója és Európa Napja alkalmából rendezett ünnepi ülésen szólalt fel, amelyen a munkalátogatásra Romániába érkezett Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is részt vett és beszédet mondott.

{K1}

Kelemen Hunor üdvözölte, hogy az Európai Bizottság zöld jelzést adott a Minority Safepack elnevezésű, kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezésnek. Rámutatott: hatvanmillió olyan polgár él Európában, aki nem akar beolvadni, de saját szülőföldjén élne és építkezne.

{K2}

Kelemen Hunor szerint az Európai Unió reformjának bátornak és nyitottnak kell lennie, és a polgárok iránti tisztelet szükséges ahhoz, hogy az uniós törvénykezés eredményes legyen.
Emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ alapítása óta az európai eszme elkötelezettje, már 1990-ben Romániának az euroatlanti csatlakozását szorgalmazta.

Az akkori meggyőződésünk mai napig nem változott: az ország jövőjét csakis egy mainál erősebb unióban lehet és kell is elképzelni, hiszen történelmünk tanított meg arra: a szabadság, a biztonság és a jólét sosem keletről érkezik".

Kifejtette meggyőződését, hogy több Európára, egy lényeges változásokon áteső Európára van szükség, amelynek közelebb kell kerülnie polgáraihoz. A többsebességes Európa viszont katasztrófához vezethet – mutatott rá –, arra ösztönözhet egyeseket, hogy alternatívát keressenek, ez pedig konfliktusokkal és feszültségekkel járna.

„Előbb-utóbb fel kell vetni a szuverenitás kérdését is, a hatalmi viszonyok elosztásának kérdését, új egyensúlyt kell teremteni a tagállamok és Brüsszel, az európai intézmények és a nemzetiek között” – zárta felszólalását az RMDSZ elnöke a román parlament Európa-napi ünnepi ülésén.