Júniusban adják át az új Árpád-hidat – Boc metróról álmodik

Kiss Előd-Gergely 2017. május 11., 14:44

Két-három évtizedes távlatban a metró bevezetését fontolgatja a kolozsvári városvezetés, ezért szakértőkkel konzultálnak.

Az Árpád-híd látványterve

A kivitelező nem tudja befejezni a szerződésben rögzített határidőig – május végéig – a kolozsvári Árpád (Traian) híd újjáépítését, azonban azt ígérték, júniusban mindenképpen átadják a munkálatokat – közölte Dan Tarcea alpolgármester.

Az elöljáró elmondta: még hátra van a híd lebetonozása, azt követően 28 napig száradnia kell az öntvénynek, kockázatos lenne annál korábban ráengedni a belvárosi forgalmat. A híd padlólemezére a hét folyamán 180 köbméter betont öntenek, ezt követően oldják meg a híd vízszigetelését és felkerül a hídra az aszfaltréteg is. A munkálatok tavaly július elsején kezdődtek el, a városháza hat hónapos határidőt szabott ki eredetileg a kivitelezésre, illetve engedélyeztek 90 nap szünetet a tél idejére.

A szerződés szerint az átkelőt május 30-án kellene átadni. A felújításra kiírt versenytárgyalást a Diferit Kft. nyerte el, 6,5 millió lejes ajánlattal (áfa nélkül).

Az új híd 32 méter hosszú és 26 méter széles lesz, kerékpársávval ellátva.

A munkálatok ideje alatt az átkelőt lezárták az autós forgalom előtt. A hidat azért kellett teljesen felújítani, mert korábban az egyik oldala beszakad és gyakorlatilag életveszélyessé vált.

Dan Tarcea többek között elmondta, a kolozsvári önkormányzat hosszú távú megoldást keres a forgalmi zsúfoltság felszámolására, ezért felmerült a metropoliszövezetet elkerülő körgyűrű megépítése, de véglegesen a metróépítés tervét sem vetették el.

Emil Boc polgármester erről legutóbb egy kereskedelmi rádióban beszélt, mondván, a témáról szakértőkkel fognak konzultálni a közeljövőben. Tarceának azonban egyelőre nem tetszik a polgármester által támogatott ötlet. Rámutatott: valamennyi hatástanulmány azt mutatja,

egy fél milliósnál kisebb városnak egyszerűen nem éri meg a rendkívül költséges metró üzemeltetése.

Şerban Ţigănaş, a romániai építészek rendjének elnöke a Ziua de Cluj portálnak az ügy kapcsán elmondta azt mondta, maga a város szerkezete teszi alkalmatlanná Kolozsvárt arra, hogy metrót lehessen üzemeltetni benne.