Újabb kisgyerek halt meg kanyaróban

Hírösszefoglaló 2017. május 11., 11:46

Meghalt egy élesdi beoltatlan kétéves kisfiú, így 25-re emelkedett a kanyaróban elhunyt személyek száma – jelentette be csütörtökön Florian Bodog egészségügyi miniszter.

Fotó: Boda L. Gergely

„A gyerek sokat szenvedett, az anyja külföldön dolgozik. Beutalták a kórházba, majd saját felelősségre kiadták, kapcsolatba került kanyarós személyekkel, két éves volt, és nem volt beoltva” – idézte a minisztert az Agerpres. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a Bihar megyei gyerek véreredményei egyértelműen kanyaróra utalnak.

A közegészségügyi intézet összesítése szerint Romániában ajóval meghaladta az ötezret a megerősített kanyarós esetek száma a betegség tavaly februári megjelenése óta. A járvány Románia csaknem teljes területére kiterjedt: a 41 megye közül mindössze Kovászna, Tulcea, Galați és Vrancea megyéből nem jelentettek kanyarós megbetegedést.

A bukaresti egészségügyi minisztérium nemrég társadalmi vitára bocsátott egy törvénytervezetet, amely a szülőket és a közegészségügyi hatóságokat egyaránt felelőssé teszi, hogy a gyermekek megkapják a koruknak megfelelő védőoltásokat, szankciókat azonban nem szab meg. A tervezet szerint a tanintézményeknek a gyerekek beíratásakor oltási igazolást kell majd kérniük.

Florian Bodog csütörtökön leszögezte: a 25. halálos áldozat újabb figyelemfelhívás, hogy a szülőknek be kell oltatniuk gyerekeiket kanyaró ellen. „Létezik egy mondás, miszerint a védőoltás olyan a gyermek számára, mint a keresztelés. Akkor pedig miért ne oltatnánk be a kicsiket?" – tette fel a kérdést az egészségügyi miniszter.

Romániában azt követően jelent meg a kanyarójárvány, hogy a szülők tömegesen kezdték megtagadni a betegség elleni vakcina beadatását gyermekeiknek. A kanyaró ellen beoltott gyerekek aránya egy év alatt 97-ről 80 százalék alá csökkent.