Vásár a várban: házias ételek a vásárhelyi terítéken

Simon Virág 2017. május 10., 23:06

A Maros megyei ízek világába nyerhetnek betekintést a Vásár a várban elnevezésű rendezvény résztvevői, a csütörtöktől vasárnapig tartó, első alkalommal szervezendő eseményen.

Fotó: Boda L. Gergely

Különleges és hagyományos ételeket kóstolhatnak az érdeklődők az első alkalommal szervezendő, mától vasárnapig tartó Vásár a várban elnevezésű marosvásárhelyi rendezvényen. Az esemény keretében több mint félszáz Maros megyei termelő mutatkozik be, kínálja kóstolásra, eladásra termékeit. Ezzel párhuzamosan

a vár előtt első alkalommal tartanak street food (utcai étkezés) fesztivált Marosvásárhelyen.

Cristina Manoilă, a rendezvénysorozat főszervezője lapcsaládunknak elmondta, lehetőséget akart nyújtani a Maros megyei termelőknek, hogy bemutatkozzanak, elhozzák és eladják finom és egészséges termékeiket, valamint a helyi lakosoknak, hogy ezekből vásárolhassanak. A szervezők a megyei tanácstól kérték ki az élelmiszerek készítésével foglalkozó gazdák névsorát, mindegyiket felkeresték, így gyűlt össze az a hatvan személy, aki bemutatkozik a vásárban.

„Lesznek tejtermékek, házi kenyér, ízek, füstölt húsok, teák, friss és szárított zöldségek, rebarbara, spárga, méz, magok, olajok és ízesített só, különleges és hagyományos csokoládék. Csütörtökön 11 órától fogadjuk a vásárlókat este fél nyolcig, péntek és vasárnap között 10-től lesznek a helyszínen a termelők és a finomságok” − részletezte a főszervező. Hozzátette,

évente kétszer, tavasszal és ősszel szeretnék megtartani a vásárt, s biztosította az érdeklődőket, hogy minden asztalnál házias és természetes alapanyagokból készült terméket találnak.

Nem fogadták az olyan termelők, árusok jelentkezését, akik nem feleltek meg az említett elvárásoknak. Cristina Manoilă azt is kifejtette, hogy a street food fesztivál nem lesz olyan nagy méretű, mint más városokban, ahol az utcán készült és ott, a helyszínen történő étkezésnek már hagyománya van, de meghívtak pár vendéglőt és kávézót, így gazdag lesz a felhozatal.

Többek között lehet ázsiai ételeket fogyasztani, lesznek különleges hamburgerek és szendvicsek, a menün szerepel az üstben készült gulyás is, valamint kávét és teát szolgálnak fel, és a fagyik, óriáspalacsinták közül is válogathatnak az érdeklődők.