Megrovást kapott a munkaügyi miniszter a gyedkorlátozás bejelentése miatt

Bálint Eszter 2017. május 10., 18:40

Szóbeli megrovást kapott a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetősége részéről Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter a gyermekgondozási díj (gyed) korlátozásának bejelentése miatt.

 „Megint igen ostobán kommunikáltak. Hiába mondják nekünk a zárt ajtók mögött, hogy óriási gyedek vannak, amelyek összegének határt kell szabni. Nem magyarázták el a nyilvánosság előtt. Nagyon ostobán kommunikáltak” – szögezte le Dragnea a párt szerdai vezetőségi ülése után, megjegyezve, ő maga sem tudja, hány ilyen „megagyedet” folyósítanak jelen pillanatban.

A képviselőház elnöke ugyanakkor figyelmeztette a kormányt, nem fogadja el többé, hogy a tévéből értesüljön a hasonló kezdeményezésekről, és közölte, azokat a lépéseket, amelyek nincsenek benne a kormányprogramban, nagyon alaposan át kell beszélni a pártban.

Nagyon ostoba szokást vettek fel. Jó miniszterek, de csak a hatást kommunikálják, azt elfelejtik elmondani, hogy mi tette szükségessé az intézkedést”

– fogalmazott a PSD-elnök. Amikor pedig újfent arról kérdezték, hogy ő maga támogatja-e a gyed korlátozását, ezúttal azt mondta, „a téma nem zárul le ma”, de abban a formában, ahogyan bemutatták, nem tud egyetérteni az intézkedéssel.

Amint arról beszámoltunk, Vasilescu hétfőn és kedden is beszélt arról, hogy a kormány vizsgálja annak a lehetőségét, hogy valahol 5000 és 10 000 lej között felső határt szabjon a gyed összegének. Szerinte a 8000 lejes plafon egy korrekt érték lenne, és „nagyon kevés személyt fog érinteni az intézkedés”.

{K1}

Kedden délután viszont Dragnea nemtetszésének adott hangot, így szerda reggel Lia Olguţa Vasilescu már arról beszélt a sajtónak, hogy ha az intézkedést nem támogatja a Szociáldemokrata Párt elnöke, akkor „nem fog átmenni” a gyermekgondozási díj korlátozása.