Jelöletlen rönköket szállítottak a Schweighofernek

Bíró Blanka 2017. május 10., 18:15

A Holzindustrie Schweighofer osztrák nagyvállalatnak szánt, jelöletlen rönköket tartalmazó szállítmányra bukkant a Prahova megyei csendőrség, amely Azuga közelében, egy erdei úton állította meg a teherautót.

Képünk illusztráció Fotó: eia-global.org

Kiderült, hogy a cég, a Pintuia Impex Kft. az osztrák fafeldolgozó gyáraiba szállít nyersanyagot, a rönkök egy részén pedig nem volt hivatalos bélyegző, a szállítmány egy része tehát bizonytalan eredetű, valószínű törvénytelenül kivágott fa volt.

Az osztrák nagyvállalat április végén közleményben jelentette be, hogy

kizárja beszállítói közül azokat a cégeket, amelyek nem szerelnek teherautóikra nyomkövetési rendszert.

A Timflow elnevezésű programot idén áprilistól vezették be, és lehetővé teszi, hogy helyzetmeghatározó rendszerrel kövessék a rönkszállítmányokat a rakodás helyszínétől a gyárkapuig. A Schweighofer illetékesei akkor úgy fogalmaztak, csak törvényesen kitermelt fát engednek be a gyárkapun.

{K1}

Április folyamán mintegy 3500 szállítmányt regisztráltak, és egyetlen fuvart sem kellett visszautasítaniuk – állítják.

A közlemény szerint beszállítóik többsége telepítette a szoftvert, aki pedig nem, azt kizárták az ellátási láncból.

Mint ismeretes, a Holzindustrie Schweighofer idén februárban elveszítette a Felelős Erdőgazdálkodás Tanács (FSC) által kibocsátott tanúsítványát, mert felmerült, hogy törvénytelenül kivágott fát dolgoz fel romániai gyáraiban. A vállalat vezetői azóta több ízben hangsúlyozták: az FSC-vel újratárgyalási szerződésen dolgoznak, és elkötelezettek a törvénytelen fakitermelés elleni harcban.