Benedekfalvi misztérium: később, illetve csak helyben tájékoztat az RMDSZ

Kiss Előd-Gergely 2017. május 10., 17:41

Jövő hétre ígért tájékoztatást lapunknak Seres Dénes, az RMDSZ Szilágy megyei szervezetének elnöke az Erdélyi Magyar Néppártnak (EMNP) a tavalyi helyhatósági választásokon Benedekfalván megválasztott, de azóta be nem iktatott tanácsosának ügyében.

A benedekfalvi polgármesteri hivatal Fotó: Benesatulturistic.ro

Seres a Krónikának úgy nyilatkozott: helyi ügyről van szó, a szövetség megyei vezetését pedig nem tájékoztatták. Lapunk telefonon megkereste Gergely Csaba benedekfalvi RMDSZ-es önkormányzati képviselőt is, aki viszont közölte:

csak személyesen hajlandó nyilatkozni a kérdésben, akkor, ha munkatársunk ellátogat a Szilágy megyei községbe.

Mint arról beszámoltunk: Csomortányi István, az EMNP alelnöke és Sándor János – aki ugyan tanácsosi mandátumot szerzett Benedekfalván, de azóta sem iktatták be – keddi kolozsvári sajtótájékoztatóján számolt be arról, hogy súlyos joghézag van a közigazgatási törvényben.

{K1}

Csomortányi kifejtette: a választások után a helyi mandátumigazoló bizottság kimondta, hogy Sándor János a közgyűlés teljes jogú tagja lehet, mert megfelel a törvény által támasztott valamennyi követelménynek. A közgyűlés alakuló ülésén mégsem szavazták meg: a három szociáldemokrata (PSD) tanácsos ugyan igennel voksolt, de a PNL-es és az RMDSZ-es tanácsosok öt tartózkodásával szemben ez kevésnek bizonyult.

Ezután hosszas jogi huzavona következett, amelynek során a zilahi közigazgatási bíróság és a kolozsvári táblabíróság már-már ellentmondott egymásnak, a néppárt így azt tervezi, hogy hivatali visszaélés miatt a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósághoz fordulnak.