Alkotmányos a kórházi anyanyelv-használatot előíró törvény

Krónika 2017. május 10., 15:28

Alkotmányos az RMDSZ azon törvénytervezete, amely kiterjeszti a kisebbségek anyanyelv-használatát az egészségügyben és a szociális szolgáltatásokat nyújtó intézményekben – döntött szerdán az Alkotmánybíróság.

Fotó: Barabás Ákos

„Az RMDSZ üdvözli az Alkotmánybíróság döntését, azt, hogy egyhangúlag elutasította a PNL, PMP és USR keresetét.

Ezzel azt is üzente, hogy törvénytervezetünk nem kirekesztő, biztosítja a törvény előtti egyenlőséget,

hogy valótlanok az ellenzéki pártok erre utaló állításai” – idézte Kelemen Hunor szövetségi elnököt az RMDSZ hírlevele.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Pártja (PMP) azt követően támadta meg a törvénytervezetet, hogy előtte a képviselőházban támogatta azt. Kelemen Hunor rámutatott: az ellenzéki pártok pálfordulása versenyfutás volt a kisebbségellenességben, azt bizonyította, hogy a nyitottság, a kisebbségek iránti tisztelet – amelyet képviselőik gyakorta emlegetnek szólamok szintjén – mindmáig nem érvényesül törekvéseikben. Az RMDSZ elnöke korábbi állásfoglalásában ugyanakkor sajnálatosnak nevezte azt is, hogy a PNL és a PMP az Európai Néppárt elveivel és értékeivel is szembement akkor, amikor az Alkotmánybírósághoz fordult.

Az Alkotmánybíróság kedvező döntését követően a törvénykezdeményezés az államelnök kihirdetésére vár.

Mint arról beszámoltunk, a képviselőház által elfogadott törvénytervezet értelmében az egészségügyi és szociális szolgáltatásokat nyújtó intézményekben kötelesek lesznek magyar nyelven is beszélő személyzetet alkalmazni azokon a településeken, ahol a magyarok számaránya eléri a húsz százalékot vagy az 5000 főt. A Krónika által megszólaltatott szakemberek úgy vélték, hogy a törvénytervezetet nem lesz egyszerű gyakorlatba ültetni.