Bocsánatot kért az éhségsztrájkoló palesztin rabbal gúnyolódó Pizza Hut

Krónika 2017. május 10., 14:41

Bocsánatot kért az izraeli börtönökben zajló palesztin éhségsztrájk vezetőjétől a Pizza Hut, amely kigúnyolta reklámkampányában Marwan Barghoutit.

Az amerikai gyorsétkezde-üzlethálózat izraeli leányvállalata a napokban olyan hirdetést töltött fel a Facebookra, amelyen a palesztin férfi állítólagos lebukását megörökítő felvétel látható a következő szöveggel: „Barghouti, ha már úgyis megtörted az éhségsztrájkot, nem lenne jobb egy pizza?” Ezen túlmenően a cella padlójára montíroztak egy Pizza Hut-os dobozt, továbbá egy pizzaszeletet a kagylóba.

A reklám óriási felháborodást váltott ki a palesztinok körében, akik az étteremlánc bojkottjára szólítottak fel a közösségi oldalakon.

A tiltakozás megtette a hatását, a Pizza Hut törölte a vitatott hirdetést, és elnézést kért a történtekért, közölve: a bejegyzés teljes mértékben helytelen volt, és semmilyen formában nem tükrözi a cég értékrendjét.

Az izraeli börtönökben folyó palesztin éhségsztrájk kirobbantóját azzal vádolják az izraeli hatóságok, hogy megtéveszti társait és a médiát is. Az izraeli büntetés-végrehajtási intézet a hétvégén olyan felvételeket hozott nyilvánosságra, melyen Marwan Barghouti a cellájában állítólag titokban csempészett ételt eszik.

Qadoura Fares, a palesztin foglyok szervezetének vezetője viszont hamisítványnak nevezte a videót, és emlékeztetett: Barghouti jelenleg is egy olyan magánzárkában raboskodik, ahol nem férhet hozzá semmilyen élelmiszerhez. A gyilkosságért ötszörös életfogytiglani börtönbüntetését töltő Barghouti felesége szerint is hamisak a felvételek, nyilvánossá tételükkel az éhségsztrájk szellemét akarják gyengíteni.

Az izraeli börtönökben raboskodó 890 palesztin rab április 17-e óta nem vesz magához ételt, csak sós vizet isznak, amit egy internetes kihívással „reklámoznak”.