Duális képzés: várják a vállalkozók a dolgos diákokat

Dósa Ildikó 2017. május 10., 12:09

Eltérően vélekednek a székelyudvarhelyi vállalkozók a duális képzésről, ugyanakkor már tíz vállalkozás kötött együttműködési szerződést két helyi szakközépiskolával.

Fotó: Pál Árpád

A duális szakképzésben részt vevő székely­udvar­helyi vállalkozók szerint nincs garancia arra, hogy az országos szinten a 2017/2018-as tanévtől életbe lépő oktatási program hosszú távon megoldja az egyre aggasztóbb szakemberhiányt, de a cégvezetők, üzletemberek bizakodóak.

A napokban tíz helyi vállalkozás (Küküllő szálloda, Dzsungel étterem, Petőfi panzió, Septimia Welness központ, Gondűző étterem és szálloda, valamint a Niko, Prospero, Matplast, Zetam és Famos) írt alá együttműködési szerződést a Bányai János Műszaki Szakközépiskolával és a Kós Károly Szakközépiskolával.

Az együttműködésről keddne sajtótájékoztatón számoltak be a vállalkozás és a tanintézetek képviselői.

A cégek a havi 200 lejes állami ösztöndíj mellett további havi 200 lejt fizetnek a náluk gyakorlatozó diákoknak,

biztosítják a munkaruhát, a munkaeszközöket, a nyersanyagot, és balesetbiztosítást kötnek a 3 éves képzési ciklusban.

A tanulóknak kötelessége pontosan elmenni a gyakorlatra, csak igazoltan hiányozhatnak, a magaviseletük pedig 10-es kell hogy legyen. A képzést a tanfelügyelőség mellett a helyi önkormányzat is támogatja, Orbán Árpád alpolgármester adókedvezményt ígért a résztvevő akkreditált cégeknek.

Szakács Paál István, a Bányai János Műszaki Szakközépiskola igazgatója rámutatott: a duális szakképzéssel Románia a német modellt másolja,

de mást jelent Németországban, és más nálunk szakmunkásnak lenni”.

Az általa vezetett tanintézetben fél osztály számára mechanikai, a többi diák számára pedig faipari szakképzés indul a következő tanévtől, és tíz-tíz diák részesül duális képzésben. A hagyományos szakoktatással ellentétben nemcsak a második tanévtől, hanem már kilencediktől tömbösített gyakorlati órákon vesznek részt a diákok.

A Kós Károly Szakközépiskola vendéglátó profilú osztályából 15-15 szakács és pincér vesz részt az oktatási programban. Szilágyi István pedagógus szerint a program révén azokat a jó képességű diákokat is bevonzhatják, akik boldogulnának a gimnáziumban, de családjuknak sokat számít az ösztöndíj, illetve természetesen azokat is, akiket kimondottan a szakma érdekel.

A duális képzésre vonatkozó elképzelés papíron jónak hangzik, de a műanyag- és alumínium-fröccsöntő szerszámok tervezésére és gyártására szakosodott Matplast vezetője, Péter Péter

elfuseráltnak és összeférceltnek nevezte a vonatkozó törvényt, amely szerinte szigorú a vállalkozókkal, azonban megengedő a diákokkal szemben.

Péter rámutatott: a cégek nagy felelősséget vállalnak, miközben nincs garancia arra, hogy az iskola elvégzése után a diák náluk vállal munkát. Máthé Zoltán, a Zetám bútorüzlet igazgatója ezzel szemben optimista, szerinte „hiába siránkozunk, hogy nincs szakember, ha van egy lehetőség, próbálkoznunk kell, és reménykednünk”. Nagy Levente, a Dzsungel étterem tulajdonosa szerint annak is örülni kell, hogy a vendéglátóiparban legalább három évig nem lesz munkaerőhiányuk.