Költséges decentralizáció: panaszkodnak a tantárgyversenyek szervezői

Bíró Blanka 2017. május 10., 10:01

A tantárgyversenyekkel kapcsolatos teendők decentralizálása miatt panaszkodott keddi sajtótájékoztatóján Kiss Imre Kovászna megyei főtanfelügyelő.

Fotó: Boda L. Gergely

Kiss Imre kifejtette: a tavaly kiadott miniszteri rendelet értelmében ettől az évtől a helyi önkormányzatoknak kell fizetniük a megyei tantárgyversenyeken díjazott diákok pénzjutalmát, valamint az országos versenyre való kiutazás költségét. „Ez nemcsak plusz anyagi terhet ró az önkormányzatokra, hanem feleslegesen bonyolította a szervezést” – vélekedett a háromszéki főtanfelügyelő.

Kovászna megyéből az országos tantárgyversenyekre 189 diák jutott tovább, a legtöbben, több mint százan Sepsiszentgyörgyről, de tizenegy másik háromszéki településről is voltak döntősök. Az országos versenyeket huszonnyolc különböző városban szervezték, és mindegyik helyszínre utaztak háromszéki diákok.

Eddig az volt a gyakorlat, hogy az oktatási minisztérium utalta ki a szükséges pénzt a megyei tanfelügyelőségnek, majd a szaktanfelügyelő megvásárolta a vonatjegyeket vagy megrendelte a kisbuszt.

Ettől az évtől össze kellett hangolni, hogy ki szervezi meg az utat, melyik önkormányzat fizet, majd osztja le a többieknek a diáklétszám függvényében rájuk eső költségeket.

A díjazás pedig késik, hiszen a megyei és regionális versenyek egy része még nem zárult le, nem tudtak összesíteni, ezért a győztesek legkorábban június végén kapják meg a pénzjutalmat, nem rögtön a verseny után, mint eddig – részletezte Kiss Imre. Hozzátette: ezeket a költségeket nem lehet előre kiszámolni, és előfordulhat, hogy egy-egy kisebb önkormányzatnak nem lesz elég pénze, ennek pedig a gyerekek látják kárát.